Ismételten piacra dobnák az Anki cuki robotjait

Kapcsolódó cikkek

Ismételten piacra dobnák az Anki cuki robotjait

Ismételten piacra dobnák az Anki cuki robotjait

szórakozás

1 perc

Nagyon úgy tűnik, hogy a robotok sem mindig tűnnek el, csak átalakulnak – ha másképp nem, akkor a gépek tulajdonosa mögé beálló forgalmazóváltásnak köszönhetően.

A Digital Dream Labs videójáték-fejlesztő 2019-ben szerezte meg az Anki-t, miután az gyakorlatilag csődbe ment. A pittsburghi székhelyű edtech vállalat eredetileg azt tervezte, hogy valamikor 2020-ban kezdi el ismét forgalmazni a Vector és a Cozmo nevű „házirobotokat”. Ennek támogatására tavaly márciusban Kickstarter-kampányt is indítottak. Bár akkor ebből nem lett semmi, most úgy tűnik, egy új forgalmazó jóvoltából ismét felcsillant a remény.

„Óriási az igény ezekre a robotokra” – állítja Jacob Hanchar, a Digital Dream Labs vezérigazgatója. Véleménye szerint az új együttműködésnek köszönhetően a vásárlók hamarosan a kezükben tarthatják a két mini robotot.

Vector a virtuális asszisztenseknek köszönhetően szóban is utasítható, és képes válaszolni a feltett kérdésekre. A 2016-ban piacra dobott Cozmo pedig programozható is. Ez utóbbit a nagyközönség kifejezetten jól fogadta és viszonylag sokat értékesítettek belőle. Viszont a sok támogatás ellenére – számos robotikai startupra jellemzően – az Anki sem kerülhette el a felívelés után a lejtmenetet.

Az „újjáélesztés” ugyanakkor várhatóan igencsak látványosnak ígérkezik. A társaság annak idején hatalmas összegeket fektetett a robotjátékok fejlesztésébe. Még a korábbi Pixar és a DreamWorks szakembereit is alkalmazták a minél inkább „élethű” kivitelezés érdekében, de azon is sokat gondolkoztak, hogy a gépeknek milyen személyiségük legyen. 

A Vector új tulajdonosai nyílt forráskódúvá teszik a robotot. A Cozmo viszont a vállalat applikációján keresztül programozható funkcionalitással rendelkezik majd.

Kérdés, milyen konkurenciát jelent majd mindez versenytársak számára. A STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) fejlesztési piac ugyanis igen zsúfoltnak mondható. Ugyanakkor az Anki új tulajdonosai úgy vélik, hogy szilárd alapra építhetnek elődeik különleges és érzelmi szempontból „fejlettnek” mondható játékrobotjaival.

Forrás: