Jól fontolja meg, mielőtt okosjátékot vesz karácsonyra!

Kapcsolódó cikkek

Jól fontolja meg, mielőtt okosjátékot vesz karácsonyra!

Jól fontolja meg, mielőtt okosjátékot vesz karácsonyra!

szórakozás

2 perc

Habár az internetre csatlakozó, beszélgetős babák különleges élményt jelenthetnek a gyerekeknek, különösen fontos, hogy szüleik tisztában legyenek azzal, hogy miként tárolja az adott cég a hangfelvételeket.

A Dolgok Internete (IoT) világában az okosjátékok is fel-felbukkannak: az online csatlakozásra képes játékbabák, robotok vagy plüssfigurák már nemcsak előre beprogramozott mondatokat ismételgetnek gombnyomásra, hanem akár a virtuális asszisztensekhez hasonlóan egyszerű párbeszédre is képesek. A technológia azonban veszélyeket is hordoz magában, hiszen valószínűleg senki sem szeretné, hogy illetéktelenek lehallgassák a gyermekét vagy a családi beszélgetéseket.

Milyen kockázatok vannak?

Rémtörténetekből bőven akad példa a közelmúltból is. Az amerikai Spiral Toys plüssmackójának segítségével például a szülők és a gyermekek hangüzeneteket küldhetnek egymásnak. Az alapvetően szívmelengető ötletet árnyalta, hogy a cég a privát felhasználói adatokat, sőt magukat a titkosítatlan hangfelvételeket is egy tűzfal és jelszó nélküli adatbázisban tárolta. A hackerek miután erre rájöttek, az adatok nyilvánossá hozatalával zsarolták a vállalatot és a felhasználókat.

Ön mennyire veszélyezteti a saját adatait?

Ezen kívül több olyan eset is említhető, amikor a gyártó munkatársai szándékosan hallgatnak bele, vagy olvassák el a szöveges átiratot, elsősorban azzal a céllal, hogy tökéletesítsék a szolgáltatást.

Lehetséges, hogy ez sokak számára elfogadható: végtére is a cég, ha odafigyel az adatvédelemre, akkor csak belső körökben keringeti a privát adatokat, és a céljuk, hogy a gyerekek számára jobb élményt nyújtsanak.

Alapos kutatómunka

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az átlagfelhasználónak is nagyon fontos belelátnia az internetes adatvédelembe és kockázatokba, hiszen onnantól kezdve, hogyha valamilyen információ a világhálóra kerül, már nagyon nehéz vagy lehetetlen azt végérvényesen visszahívni. Ha egyszer megvette a szülő a hangrögzítős játékot gyermekének, és nem gondolt bele, hogy ki, hol és meddig tárolja a hangfelvételeket, akkor már késő bánat, ha utólag próbálja azokat a cégtől visszaszerezni.

Épp ezért vásárlás előtt érdemes alaposan átnézni a játék leírását. Nagyon fontos utánajárni a gyártó adatvédelmi elveinek is, melyeket minden vállalat a honlapján is köteles közölni a vásárlókkal. Mindezekből pontosan kiderül, hogy hol és meddig tárolják a rögzített adatokat, így ennek ismeretében sokkal megfontoltabb döntést hozhatnak a vásárlók.

Forrás: The Verge