Kaméleonként viselkedik a színváltó ruha

Kapcsolódó cikkek

Kaméleonként viselkedik a színváltó ruha

Kaméleonként viselkedik a színváltó ruha

szórakozás

6 perc

Milyen legyen, rózsaszín? Vagy inkább kék? Netán rózsaszín-kék csíkos? A színváltó intelligens anyaggal ez sem probléma többé. Egy applikáció segítségévével akár egy gombnyomással megváltoztatható a ruha vagy éppen táska színe.

A Közép-Floridai Egyetem kutatói új szintre emelik a viselhető kiegészítőket az általuk tervezett, ChroMorphous elnevezésű textillel. A technológia lényege, hogy a szövetszálak mikrovezetékeket és színváltó pigmenteket tartalmaznak, így a kapcsolódó alkalmazás által aktivált, akkumulátorral működő anyag bármikor képes fizikai értelemben véve módosítani a színét.

A fejlesztés jelenleg is folyik, ugyanis az elkészült anyag egyelőre inkább durva vászonra emlékeztet. A kutatók divattervezőkkel együttműködve próbálnak finomabb, vékonyabb szálból készült anyagokat kialakítani. Egy újfajta technológia révén a textil nagyobb mennyiségben is előállítható, így hosszabb távon akár a tömeggyártás is elképzelhető.

A Cnet újságírója beszámolt egy, az Ohio Állami Egyetemen készült fejlesztésről, amelynél a kutatók könnyű, mosható antennákat ágyaztak be az anyagba. Ezek az úgynevezett e-szálak színt váltani ugyan (még) nem tudnak, ugyanakkor képesek különféle adatok továbbítására és a vezeték nélküli jelek „felerősítésére”. A jövőben pedig talán az intelligens otthoni eszközök és a virtuális valóságon alapuló játékok vezérlésére is használhatók lesznek.

A divat és a technológia ötvözése roppant érdekes vagy futurisztikusnak ható fejlesztésekre képes. Például a Levi’s okosdzsekijével csatlakozni lehet az Uber vagy Lyft alkalmazásához, a Samsung intelligens öltönyével feloldható a zárolt telefon, a Pizza Hut lábbelijével pedig megállítható a tévéadás. De arra is volt már példa, hogy modellek helyett drónok repültek végig a Dolce & Gabbana divatbemutatóján.

Forrás: