Karnyújtásnyira vannak a flexibilis kijelzők

Kapcsolódó cikkek

Karnyújtásnyira vannak a flexibilis kijelzők

Karnyújtásnyira vannak a flexibilis kijelzők

szórakozás

2 perc

A 2018-as IFA nemzetközi kiállítás talán az egyik legérdekesebb darabja volt a Nubia Alpha. Az androidos eszköz a kínai gyártó szerint egy „csuklón hordható okostelefon”.

Az Alpha megpróbálja megvalósítani a hordozható „kütyükkel” kapcsolatos egyik legrégebbi álmot: létrehozni egy olyan intelligens karpántot, amelynek kijelzője körbefogja a felhasználó csuklóját.

A berlini seregszemlén egyelőre az derült ki, hogy a készülék még mindig csak a fejlesztési szakaszban áll. A Nubia ugyanakkor biztos abban, hogy még az év vége előtt megkezdődhetnek az eladások Kínában, és nagyjából ezzel egy időben kezdetét veheti a globális értékesítés is.

A szórakoztatóelektronikai expóra hozott prototípusokat üveg mögött állították ki, és csak az újságírók hosszas kérlelésére mutatták meg közelebbről az eszközöket. De még a próbák alatt sem volt szabad a pántot teljesen becsatolni, hanem félig nyitott állapotban lehetett csak „felvenni” – számolt be tapasztalataikról a The Verge portál.

Vannak azért ütőkártyái

Az első meglepetés az Alphával kapcsolatban az volt, hogy bár meglehetősen nagynak és ormótlannak tűnik, mégis igen könnyű és kényelmesen viselhető. Feltehetőleg a nagy órák rajongói éppen ezért vonzónak fogják találni, míg a többiek inkább az általa képviselt technológiai újdonságokban tudnak majd gyönyörködni.

A Nubia Alpha meghosszabbított OLED panelje a fém óraszíjon és a műanyag tokon belül helyezkedik el – és nem mellékesen tartozik hozzá egy szelfikamera is. A kiállítási darabok szoftvere demóüzemmódban futott, és ennek megfelelően csak az alapfunkciók voltak elérhetőek. Ezek közé tartozik az edzésnapló, a hívások fogadása, zenék kezelése és némileg meglepő módon a Find My (other) Phone telefonkereső funkció.

Itt is kiélezett a verseny

A Samsung már belengette, hogy év végéig kijön a saját összecsukható telefonja, a Huawei is aktív szereplő ebben a versenyben, továbbá a Nubia is most állt elő a saját prototípusával. Tehát kijelenthető, hogy a flexibilis kijelzők eljövetele közelebb van, mint valaha.

Talán éppen a fokozódó verseny miatt igen óvatos a kínai cég, és nem nagyon árultak el további információkat a felbontásról, processzorról, memóriáról, az akkumulátor élettartamáról. Ellenben annyit sejtettek, hogy a hordható Alpha hasonló árkategóriában lesz az okostelefonokkal. Ez máris igen kemény feladat elé állíthatja a sales csapatot, mert a kijelzős karpánt önmagában nem tud Android-alkalmazásokat futtatni. Ehhez a plusz funkciókhoz egy külön szoftvert kell lefuttatni. Márpedig a kiállításon mutatott képességei alapján a készülék nem emelkedik ki a modernebb okosórák közül.