Már a fülhallgató sem a régi: dilemmák a vezeték nélküli jövő körül

Már a fülhallgató sem a régi: dilemmák a vezeték nélküli jövő körül

Már a fülhallgató sem a régi: dilemmák a vezeték nélküli jövő körül

szórakozás

2 perc

Már több okostelefonról, így az iPhone legújabb modelljéről is lehagyták a gyártók a fülhallgatókhoz használt jackdugót. Vajon ez a vezeték nélküli jövőt jelzi előre, vagy csak a vállalatok saját tech-ökoszisztémáját próbálják erősíteni vele?

Habár az Apple új telefonjának megjelenése környékén érkeztek a legerősebb kritikák a fülhallgató-csatlakoztató hiányára, az Androidot használó fejlesztők néhány hónappal megelőzték őket az újítás bevezetésével. A Lenovo Moto Z-je és a kínai LeEco voltak az első modellek, amelyek már az univerzális csatlakozó nélkül érkeztek, csupán egy USB-c port volt rajtuk, töltéshez vagy adatátvitelhez.

Ezeken a telefonokon nem működnek a fülhallgatók olyan egyszerűen, mint a piacon elérhető nagyjából összes többi készüléken. Három mód létezik arra, hogy mégis fülhallgatót lehessen csatlakoztatni hozzájuk:

  • meg kell vásárolni a gyártó kiegészítőit, melyek a megfelelő csatlakozóval rendelkeznek;
  • egy speciális átalakítót kell használni (ez általában a készlet részét képezi);
  • vagy pedig egy vezeték nélküli fülest kell használni.

Ha végignézzük az okoseszközök piacát, akkor látszik, hogy minden bizonnyal a harmadik opció lesz a legelterjedtebb a jövőben, és a gyártók is ezzel az érvvel védik döntésüket. Már most a legtöbb kiegészítő Bluetooth vagy valamilyen hasonló vezeték nélküli kommunikációs szabvány segítségével csatlakozik az okostelefonra, miért ne lenne ez máshogy a headsetekkel?

Az Ars Technica hírportál újságírója ugyanakkor kritikusan fogalmazott az iPhone 7-tel kapcsolatban, ő azt írta, hogy bár el tudja fogadni, hogy a jövő vezeték nélküli lesz, de a jelen még vezetékes. Ha valaki a megjelenés napján veszi meg ezt a telefont, akkor a kettő közötti átmeneti időszak legnehezebb szakaszát kell átvészelnie.

A Wall Street Journal újságírója szerint az Apple hibázott a jackdugó kihagyásával, és néhány döntésükben mintha ezt be is ismernék: a telefonhoz ugyanis mellékelnek egy speciális csatlakozóval rendelkező fülhallgatót, melyet csak és kizárólag a cég által gyártott termékekbe (azok közül is csak a legújabbakba) lehet bedugni. 

Mindez komoly kérdéseket vet fel: valóban a vezeték nélküli technológia forradalma késztette őket arra, hogy elhagyják a csatlakozót, vagy inkább azt szeretnék, hogy a kiegészítőket is kizárólag tőlük vásárolják meg? Egyáltalán mikortól érdemes a gyártóknak követni a fogyasztói tendenciákat? Ha vajon az Apple várt volna a következő modellig a jackdugó elhagyásával, már lemaradt volna? Esetleg ezzel a mostani változással túl hamar lépett, ami tükröződni fog az eladási adatokon is? 

Egyelőre sem a Moto Z, sem a LeEco megjelenése óta nem telt el annyi idő, hogy a fenti kérdések közül bármelyikre egyértelmű választ lehetne adni. Mindenesetre a telefonokról írt értékelések alapján érdekes tendencia, hogy a teljesen új kiegészítőknél (okosórák, fitneszkarpántok vagy az okosotthon berendezései) könnyebb a vezeték nélküli változatot elfogadni, míg a telefonok és a fülhallgatókról esetében még sokan ragaszkodnak a jól megszokott vezetékes technológiához.

Forrás: The Guardian