Már kosárlabdázni is lehet okosan

Kapcsolódó cikkek

Már kosárlabdázni is lehet okosan

Már kosárlabdázni is lehet okosan

szórakozás

3 perc

A golfnál, a kerékpározásnál vagy a tenisznél ma már nem számítanak újdonságnak a különféle intelligens eszközök, kiegészítők. A sorból a kosárlabda sem maradhat ki.

A bajnokság kulcsa: a viselhető technológia

Érdekesség, hogy míg az NBA nem engedélyezi a viselhető kiegészítők használatát, a legnagyobb Baseball-szövetség viszont nem zárja ki azokat. Az MLB (Major League Baseball) ugyanis több innovatív eszköz használatát is engedélyezte a profi meccsek alatt. Ezzel együtt vannak ilyen irányú fejlesztések a kosárlabda esetén is. Nézzük, milyen módszerek segíthetnek a teljesítmény javításában!

Wilson X

Első ránézésre talán nem is tűnik fel, hogy különleges labdáról van szó. A Wilson X kétféle mérteben érhető el: normál, 29,5 hüvelykes (nagyjából 80 centiméteres) és közepes, 28,5 hüvelykes (több mint 72 centiméteres).A labda azonban beépített Bluetooth rádiót, alacsony fogyasztású processzort és háromtengelyes gyorsulásmérőt tartalmaz, melynek révén algoritmusok alapján követhető a játékos teljesítménye. A gyártó szerint az algoritmusok 98%-os pontosságúak.

A fejlesztés célja egyébként elsősorban a kosárra dobások nyomon követése, a labda azt nem tudja megmondani, mikor ki birtokolja éppen, így meccseken nem ajánlott a használata, az egyéni edzések során viszont annál inkább.A kapcsolódó applikáció az edzés után színes grafikonokat állít össze az eredményekből és a dobási statisztikából, vagy akár azt is elemzi, hogy a teljes játékidőből mennyi telt dobási kísérletekkel.

94fifty

Az amerikai kosárlabdaedzők országos szövetségének hivatalos labdája szintén egy speciális darab, amelyhez Qi-szabványú vezeték nélküli töltő és egyedi táska is tartozik. A labda belsejében kilenc gyorsulásmérő és giroszkóp található, az ezeket összefogó áramkör súlya pedig kevesebb mint 20 gramm. A szenzorok a labda teljes felületén képesek észlelni az erőt, a sebességet, a forgatást és az ívet.

A kapcsolódó operációs rendszer elemzi a mozgási mintákat, és kevesebb, mint 100 milliszekundum alatt a Bluetooth-on kommunikál, így azonnali visszajelzés kapható minden kosárra dobásról és cselről. Különböző variációk választhatók ki és a játékosi teljesítmények össze is hasonlíthatók, egy töltéssel pedig 8 óra használatot bír az intelligens labda.

Blast Motion játékelemző készülék

Az apró szerkezetet a játékos derekára kell csatolni. Az eszköz mérési képessége jóval túlmutat az alaptevékenységek nyomon követésén, ugyanis nagyon pontos 3D mozgásérzékelőkkel van felszerelve az eszköz, amely képes rögzíteni a különféle teljesítménymutatókat, és észlelni az olyan „kulcstényezőket”, mint például a gyorsulás, a forgás, és az ugrás magassága – teszi mindezt valós időben.

A fejlesztőcég saját szabadalmaztatott technológiája, a Smart Video Capture, amelynek segítségével a mobilalkalmazás a kulcsfontosságú pillanatokat az okostelefon kamerájával is rögzíti. A módszerrel automatikusan azonosíthatók a különféle mozdulatok és a mérhető számos paraméter (magasság, forgatás és az ugrás gyorsasága is).

Forrás: Gadgets & Wearables