Megérkezett Jibo, a családi robot

Kapcsolódó cikkek

Megérkezett Jibo, a családi robot

Megérkezett Jibo, a családi robot

szórakozás

2 perc

Az otthoni használatra tervezett Jibót különleges családtagnak szánták, az ugyanakkor kérdés, hogy versenyre kelhet-e Alexával vagy bármelyik más virtuális asszisztenssel.

A termék piaci bevezetését alapos tervezés előzte meg. A Mashable újságírójának már három évvel korábban volt szerencséje megismerkedni a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatója, Cynthia Breazeal által megálmodott készülékkel. A robot működésében fontos szerepet kap a mesterséges intelligencia, és az, hogy érintésre és a hangra egyaránt reagál, érintőképernyőjén pedig egyetlen virtuális szemével figyeli a felhasználót.

A kész darab azonban az újságíró szerint korántsem úgy sikerült, ahogyan kellett volna, és a végleges eszközből több fontos funkció is kimaradt. A fejlesztők három éve az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon is gyűjtöttek forrásokat az ötletük kivitelezéséhez.

Technikai paraméterek

Nagy a nyüzsgés az okoshangszórók piacán

Ugyanakkor Jibo előnyére válik, hogy külön összeszerelést vagy beállítást nem igényel, használatához gyakorlatilag csak áramra van szükség (a benne található akkumulátorral két órán keresztül képes működni).

A nagyjából 3,5 kilós, 32 centis, fényes fehér műanyaggal borított darab felső kerek képernyője egy fejet imitál. Két kamerával felszerelve érkezik a robot, ezek közül az egyik fényképek készítésére, a másik pedig arcfelismerésre alkalmas. Továbbá mindkét oldalon található egy-egy hangszóró, az eszköz tetején pedig hat mikrofon kapott helyet.

Android és iOS rendszerekkel egyaránt párosítható, egyszerűen csak le kell tölteni a kapcsolódó alkalmazást és szükség esetén néhány frissítést. 

A készülék vezérelhető a megszokott hangvezérlésekkel („Hé, Jibo” köszönéssel), és igazi különlegességét a mozdulatai adják. A szegmentált törzsnek köszönhetően Jibo nemcsak hangjelzéssel reagál felhasználója szavaira, hanem felé is fordul fejével, egy érdeklődő állatot imitálva.

Ezen kívül a kamerának és a beépített szenzoroknak köszönhetően a berendezés szóbeli parancsokon túl mozdulatokkal és érintéssel is vezérelhető. Simogatásra például odanyomja „fejét” a felhasználó kezéhez úgy, mint egy műanyagból készült robotikus macska.

A cikk folytatásáért kattintson ide!