Mindent lát a Facebook új kamerája

Mindent lát a Facebook új kamerája

Mindent lát a Facebook új kamerája

szórakozás

1 perc

Az eszköz akár 8K felbontásban is képes 360 fokos, VR-headsetekkel megjeleníthető videókat rögzíteni.

Nemrég tartották a Facebook F8 fejlesztői konferenciáját, ahol a többi közt a cég legújabb fejlesztéseit mutatták be. Szó esett új chatbotokról, a Messenger és a Dropbox már korábban bejelentett összefonódásáról és az élő videoközvetítésről. Mind közül a leglátványosabb bejelentés az új Facebook Surround 360.

Teljes látószögben a világ

A virtuális valóság (virtual reality) igazán széles körű elterjedésének egyik legnagyobb akadálya, hogy alig van hozzá jó minőségű, valóban VR-tartalom, mert kevés az igazi VR-kamera – olvasható az Indexen. Maga az eszköz úgy néz ki, mint egy bot végére szerelt, futurisztikus búgócsiga. Összesen 17 kamerát zsúfoltak bele, amelyekkel – ahogy a neve is mutatja – 360 fokos képet tud rögzíteni. 

A végeredmény akár 8K felbontású is lehet, ami áthidalhatja azt a problémát, hogy a nagy látótér miatt a részletekre már nem marad elég pixel.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a vállalatnak nem célja beszállni a kamerapiacra: a készüléket nem fogják értékesíteni, és az ígéret szerint nyílt forráskodú lesz, hogy bármelyik fejlesztő felhasználhassa a terveket.