Nagy dobás lehet a viselhető technológia a kosárlabdában

Nagy dobás lehet a viselhető technológia a kosárlabdában

Nagy dobás lehet a viselhető technológia a kosárlabdában

szórakozás

2 perc

A szenzorokkal felszerelt okospólók az Euroliga-meccsek során nyújthatnak új élményeket a sportág rajongóinak. A játékosok szövetsége (EuroLeague Players Association) ugyanis zöld utat adott a fejlesztésnek.

Az erről szóló első szavazást még tavaly júniusban tartották. Az innovatív technológia abban segíthet, hogy még interaktívabbá tegyék az élőben közvetített mérkőzéseket. A beépített szenzorokat tartalmazó sportfelsők révén ugyanis a nézők plusz információkhoz juthatnak a HEED online felületein keresztül.

A viselhető technológia térnyerése a profi sportokban

Az NFL (National Football League) amerikaifutball-szövetség játékosai például a Zebra Technologies vállvédőbe épített, RFID chipes öltözetében játszottak végig az elmúlt szezonokat. A projekt sikerességét látszik alátámasztani, hogy a szövetség jelenleg olyan nyomkövető rendszert tesztel, amely szintén a vállvédőbe, illetve a jégkorongokba épített chipek révén tenne elérhetővé a különféle statisztikákat.

Danna Rabin, a HEED vezérigazgatója szerint ez mindenképpen jó hír a sportrajongóknak, mivel jól mutatja, hogy az AI- és az IoT-megoldások alkalmazásával az élő meccsek alatt is egészen új élményekhez lehet jutni.

A HEED egy új felhasználói platform, amely a Dolgok Internete (IoT) és a mesterséges intelligencia (AI) segítségével sporteseményeket és szórakoztató műsorokat képes a digitális kor igényeinek megfelelően közvetíteni.

A kosárlabda játékosokkal szélesebb körű együttműködést terveznek, melynek keretében a vállalat szenzorokat, kamerákat, „okos” analitikát és mesterséges intelligenciát használna a játék legizgalmasabb pillanatainak azonosítására, illetve a statisztikák vizuális és grafikus megjelenítésére.

A kooperáció révén a HEED lesz majd jogosult az adatgyűjtésre mindegyik Euroliga arénában. Ennek keretében a játékosok többsége intelligens felsőket visel majd a „normál” meze alatt.

A cég már el is kezdte az Euroligától összegyűjtött adatok elemzését. Így látható például, hogy ki ugrott a legmagasabbra, vagy éppen mikor hágott a tetőfokára az arénában a hangulat. A kapcsolódó adatok a szurkolók okostelefonján is azonnal megjelennek majd, ami valós időben ad még több impulzust számukra.

Forrás: