Robotmacska is kerülhet a karácsonyfa alá

Kapcsolódó cikkek

Robotmacska is kerülhet a karácsonyfa alá

Robotmacska is kerülhet a karácsonyfa alá

szórakozás

2 perc

A Nybble a világ talán legaranyosabb kismacskája – állítja az elfogultságot cseppet sem titkolva a fejlesztő Petoi cég. Szerintük a robotcica jelentheti sokaknak az ideális háziállatot, hiszen nem kell hozzá macskaalom és nem hoz haza egereket sem.

A nyílt forráskódú programmal rendelkező robotállat mindössze 25 centiméter hosszú és 14 centiméter magas, összeszerelve 350 grammot nyom. A cica gyakorlatilag egy egyszerűen összeszerelhető, fából készült, strapabíró 3D-s kirakó, amit gazdája Arduino panelek segítségével programozhat és „kelthet életre”. A szerkezet képes akár 30 percen át járni, állni, egyensúlyozni vagy játszani. Szenzorai révén akadálytalanul közlekedik puha gumitalpain.

Az Arduino egy szabad szoftveres, nyílt forráskódú elektronikai fejlesztőplatform. Célja, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetőek, kezelhetőek legyenek.

 A gazdik kedvük szerint módosíthatják és fejleszthetik kedvencüket, és létrehozhatnak akár egy kedvesebb, gyorsabb vagy okosabb változatot is. Az állat hátára illeszthető Raspberry Pi-vel vagy más AI chippel fokozható a robot percepciója és pontossága.

Az Arduino-kompatibilis Nybord V0 mikrokontroller lehetővé teszi egyfajta izom-memória programozását, de akár a „hagyományos” fajtársak mozdulatainak megtanítása sem bonyolult. A tervezők azt ígérik, az eszköz programozása négy óra alatt gondtalanul megtanulható, ráadásul a tulajdonos által választott nyelven.

És hogy kiknek ajánlják a furcsa kinézetű állatot? A kínai gyökerű amerikai cég szerint bárkinek, aki szereti a macskákat, az apró számítógépeket, a nyílt forráskódú szoftvereket és a személyre szabható modelleket. Azoknak, akik szeretnek másokkal közösségbe tartozni, és azoknak is, akik inkább egyedül játszanának. Szóval mindenkinek.

Az Indiegogo-kampány november végén zárult, és a kitűzött összeg majdnem háromszorosát, 160 ezer dollárt kalapoztak össze. Az ígéretek szerint az első vevők már 2018 decemberében hozzájuthatnak 175 dolláros házi kedvencükhöz. A további kiszállítások áprilisra várhatóak, de akkor már 245 dollárért.