Okosvilágítás buliőrülteknek és álomszuszékoknak

Okosvilágítás buliőrülteknek és álomszuszékoknak

Okosvilágítás buliőrülteknek és álomszuszékoknak

szórakozás

3 perc

A francia Holî intelligens villanykörtével és dekoratív, képkeretre hasonlító okoslámpával segíti az elalvást vagy növeli a bulihangulatot.

Nem csak az okosórák, intelligens telefonok vagy a viselhető kiegészítők piacán vonultatott fel szemkápráztató újdonságokat a 2015-ös fogyasztói elektronikai kiállítás, a CES. Az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt vására évről évre bemutatja a legtöbbet ígérő fejlesztéseket, több tucatnyi gyártó verseng a fogyasztók kegyeiért intelligens készülékeivel. Ebben az évben a világítási rendszereket tervező francia Holî is beszállt a versenybe, egészen egyedi, személyre szabott megoldásaival.

A cég által tervezett SmartLamp okoslámpa például különféle színekbe öltözteti a szobát, amelyet össze lehet hangolni bármilyen zenével – a felhasználó ezáltal úgy érezheti, mintha belépőt kapott volna saját otthoni házibulijához –, miközben a SleepCompanion névre elkeresztelt intelligens villanykörte minden eddiginél pihentetőbb éjszakai álmot ígér.

Intelligens villanykörte extrákkal >>A SleepCompanion izzó és a hozzá kapcsolódó mobiltelefonos alkalmazás automatikusan igazodik a napszakhoz, a felhasználó napi bioritmusához.

A villanykörte reggel, illetve este szemet gyönyörködtető színjátékkal imitálja a napfelkeltét és a napnyugtát, hogy felkészítse az ember szervezetét az energikus ébredésre vagy az elalvásra. Ha valaki például reggel 7 órakor szeretne felkelni, akkor a SleepCompanion a kitűzött időpont előtt fél órával elkezd világosabban világítani, és akkor éri el tetőpontját, amikor eljött az ébredés pillanata.

Az intelligens izzónál alkalmazott technológiát egyébként eredetileg az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tesztelte, hogy ezzel segítse a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó asztronauták megfelelő alvási szokásainak kialakítását.

A SleepCompaniont olyan fitneszkiegészítőkkel is lehet párosítani, mint például a Jawbone vagy a FitBit, hogy a fogyasztó személyre szabott tanácsokat kapjon arról, miként javíthatná az éjszakai pihenés minőségét. A különleges izzót és a hozzá kapcsolódó okostelefonos alkalmazást 99 dollárért, vagyis nagyjából 26 ezer forintért lehet megrendelni a vállalat honlapján.

Az alvást elősegítő villanykörte mellett az Holî az igazi buliőrültek számára is tartogat újdonságokat. A SmartLamp nevű okoslámpa leginkább egy képkeretre hasonlít, amely különböző színű fényjátékot bocsát ki, a felhasználó által kiválasztott zenével összhangban. Ha valaki például elektronikus tánczenét választ, akkor a fények a mély basszus lüktetéseit utánozzák majd a különböző színekkel. Ha viszont a szoba lakója épp nincs éppen bulihangulatban, akkor az okoslámpát a kapcsolódó mobiltelefonos applikáción keresztül akár saját maga is irányíthatja. Az alkalmazás emellett a hangulati állapottól függően vagy az év adott időszakát figyelembe véve javaslatokat is tehet arra, hogy milyen fényviszonyokat és színeket ajánl.

A SleepCompanionhöz hasonlóan az okoslámpa szintén segít az elalvásban és gyengéden felébreszti az embert a fokozatosan halványuló és erősödő fényekkel. A SmartLamp terméket, illetve a hozzá kapcsolódó okostelefonos alkalmazást jelenleg 219 dolláros, tehát átszámolva mintegy 58 ezer forintos áron lehet megvásárolni a cég honlapján.

Forrás: PC World