A meghökkentő okosékszer még finomításra szorul

Kapcsolódó cikkek

A meghökkentő okosékszer még finomításra szorul

A meghökkentő okosékszer még finomításra szorul

szórakozás

1 perc

A Cnet újságírója a tajpeji Computex kiállításon bukkant rá az idei év egyik legfurcsább fejlesztésére.

Az ékszereket a nők többsége szívesen viseli, és már eddig is akadt rá több példa, hogy az okostechnológia a divat világából sem maradhat ki. Íme, egy újabb különös megoldás.

A tajvani Yokojima cég nyár elején egy intelligens gyűrűvel és nyaklánccal rukkolt elő. Az ékszerek viselője a beépített rádiófrekvenciás (RFID) chipnek köszönhetően könnyedén kinyithatja a bejárati ajtóba épített okoszárat, a kövek alatt elrejtett LED pedig villogással figyelmeztet a telefonos értesítésekre. És ez még nem minden: a nyaklánc ugyanis egészen extrém módon hívja fel a figyelmet a bejövő hívásokra, mivel parfümöt permetez a viselőjére.

A cég vezetője az expón nem volt hajlandó túl sok technikai részletet elárulni a fejlesztésről. Az újságíró működésre irányuló kérdésére csak annyit válaszolt, hogy az ékszerek szabadalmaztatása folyamatban van. Később annyi kiderült, hogy a Bluetooth-technológia is szerepe kaphatott a fejlesztésben.

Sok még a kérdőjel

Valószínű, hogy egy műanyag nyakláncban lévő kölni illata nem azonos a csúcskategóriás eredeti parfümökével, ráadásul a cikkíró szerint az ékszerek „használat közbeni” kipróbálására sem volt lehetőség. Másrészt az is megkérdőjelezi a fejlesztés sikerességét, hogy nem mindenki örülne maradéktalanul annak, ha minden egyes bejövő behívásnál újabb és újabb illatfelhő árasztaná el.

Azt, hogy mi valósul meg a projektből, egyelőre nem lehet tudni, ahogyan azt sem, hogy az esetleges piaci forgalmazásnál milyen áron lehet majd hozzájutni ezekhez a darabokhoz. Az viszont valószínűsíthető, hogy sokféle verzióra lenne szükség, mivel a nők ízlése általában igencsak eltérő a parfümök tekintetében.

Forrás: