Okosgördeszka dobhatja fel a városi közlekedést

Okosgördeszka dobhatja fel a városi közlekedést

Okosgördeszka dobhatja fel a városi közlekedést

szórakozás

4 perc

Sokfajta motorizált gördeszka kapható a piacon, de az Elwing új fejlesztése sokkal kisebb, kényelmesebb és okosabb, mint korábbi társai.

Ugyan a közösségi Indiegogo-kampányuk még nem zárult le, a kitűzött 50 ezer dolláros támogatási célt már jóval meghaladta a projekt.

Előrendeléssel 599 dollár plusz postaköltségért lehet hozzájutni a termékhez, kereskedelmi forgalomba pedig várhatóan jövő tavasszal, 749 dolláros áron kerül majd az okosgördeszka. Habár ez elsőre soknak tűnhet, a versenytársakhoz képest magasnak nem mondható, ha a 990 dollártól induló Boosted Boardot vagy az 1399 dolláros Inboard M1 modellt nézzük.

A legfontosabb különbség talán a termék méretében rejlik, az Elwing ugyanis nem a megszokott longboard, hanem a hagyományos gördeszka méretnek köszönhetően csupán nagyjából 4,5 kilogramm. Az orrában található fogantyú segítségével pedig kinyújtott karral is egyszerűen szállítható anélkül, hogy alja a földet súrolná.

Természetesen a méret a használati időt is befolyásolja, egy töltéssel 45 percet bír ki úgy, hogy nagyjából 11 kilométert lehet vele megtenni maximum 29 kilométer per órás sebességgel. Az eszközt tehát inkább városi közlekedésre fejlesztették ki, 83 milliméter átmérőjű kerekei is ezt igazolják, továbbá ezt támasztja alá az is, hogy maximum 10%-os emelkedőn lehet vele felmenni.

A jelenlegi tervek szerint a kapcsolódó iOS alkalmazás 2017 végére készülhet el, ennek segítségével a szoftverfrissítés Bluetooth-kapcsolaton keresztül lesz majd megoldható, és olyan adatok is elérhetők lesznek, mint a legmagasabb sebesség, az átlagsebesség vagy a megtett távolság. Sőt, az applikáción keresztül az esetleges lopások megelőzésére le lehet majd zárni a gördeszkát, továbbá a motor és az akkumulátor állapotára vonatkozó adatok láthatóságának köszönhetően a karbantartás is egyszerűbb lesz.

Bár az akkumulátor a hagyományos értelemben véve nem mozgatható, de a felhasználó is ki tudja majd cserélni azt (ehhez csupán hat csavart kell majd eltávolítania), az alkalmazás pedig jelzi, ha az akkumulátor már kezd elhasználódni, így a tulajdonos még időben felkészülhet a cserére.

A termék kiszállítása 2017 áprilisában várható, a prototípus egyelőre nem külön erre a célra tervezett, boltokban is megvásárolható távirányítóval irányítható, de a tervek szerint a végleges változathoz egyedi kialakítású vezérlőt fejlesztenek, mely egy okosgyűrű lesz.