Okoslabdával képezze magát profi focistává

Okoslabdával képezze magát profi focistává

Okoslabdával képezze magát profi focistává

szórakozás

3 perc

Az Adidas által fejlesztett intelligens focilabdában elhelyezett szenzorok rögzítik a rúgás sebességét, röppályáját és a forgási szöget is.

Egy edző utasításait követve vagy egy focicsapat tagjaként talán nem is annyira nehéz elsajátítani a futballozás fortélyait, de vajon lehetséges mindez egyedül is, ki lehet ismerni a foci minden csínját-bínját akár egyszemélyes edzéseken is? Az Adidas intelligens labdáját látva ez nem is tűnik annyira földtől elrugaszkodott ötletnek, a világhírű sportszergyártó a Las Vegas-ban megrendezett CES fogyasztói elektronikai kiállításon mutatta be az intelligens fejlesztést.

Az Adidas miCoach Smart Ball egy egyedülálló technológia, valamint egy profi focilabda ötvözéséből született meg. Abban nincs nagy meglepetés, hogy éppen az Adidas rukkolt elő a termékkel, hiszen a vállalat egészen 1970 óta szállítja a labdákat a FIFA által rendezett világbajnokságokra. A környezetéből adatokat gyűjtő sportkellékek sorát gyarapítva  a cég egy teljesen átlagos méretű, 32 panelből álló labdát alkotott meg, amely a beépített szenzorok ellenére sem nyom többet, mint kevésbé okos változatai.

Szívesen olvasna hasonló fejlesztésekről? Focirajongók figyelem! Itt az OptimEye G5 >>Ha éppen nincsen feltöltve, akkor a „Smart Ball” feliraton, illetve a zöld jelzésen kívül – amely azt mutatja, melyik ponton kell a földre tenni a labdát – semmi sem utal arra, hogy egy különleges eszközről lenne szó.

Ha viszont működésbe lép az intelligens sportkellék, – a töltés egyébként nagyjából egy órát vesz igénybe – akkor könnyedén csatlakoztatni lehet Bluetooth-kapcsolaton keresztül bármely okostelefonhoz és a hozzá tartozó alkalmazáshoz.

A labda belsejében rögzített speciális szenzorok ezt követően akár 2 ezer rúgás adatait is képesek rögzíteni a sebességre, a labda röppályájára, pörgésére, illetve a földet érés pontos helyére vonatkozóan.  

A személyi edzéshez praktikus tanácsokkal szolgáló telefonos applikáció pedig hasznos segítségnek bizonyulhat még az amatőr focistáknak is, hiszen az egyéni teljesítmény és technika alapján fejleszti a sportolót. Az alkalmazásban egy „Get Better” elnevezésű funkció is található például a sportolási stílus javítására, ez a részleg oktatóvideókat tartalmaz, illetve lépésenként leírja, hogy lehet a legjobb cseleket végrehajtani.

A videókon profi focisták rúgásait lehet nyomon követni, az anyagok a kritikus pillanatokban le vannak lassítva és különböző szögekből is mutatják a labdát. A kisfilmek külön utasításokat is adnak, hogy mire érdemes odafigyelni a rúgás előtt, közben, illetve utána.

A speciális labda nagyjából 80 ezer forintba kerül (a terméket 300 dolláros áron lehet megvenni), az okostelefonos alkalmazás viszont ingyenesen is letölthető. Amikor tehát valaki beállt a rúgáshoz, akkor elég megnyitni az applikációt, rákattintani a „Kick it” gombra és belőni a labdát a hálóba. Majd néhány másodperccel később a mobilon máris olvashatóak lesznek a fontosabb adatok.

Egy beépített funkciónak köszönhetően videót is lehet készíteni, így a felhasználó később kockáról kockára nyomon követheti, mit rontott el, hogyan érdemes tovább fejleszteni a technikáját. Az alkalmazás emellett automatikusan meg is jeleníti az adatokat egy hasznos grafika segítségével.

Aki kihívásokra vágyik, annak pedig kifejezetten ajánlott kipróbálni a „Challenges” funkciót, amelyben elképzelt helyzetekben kell megrúgni a labdát (például, hogy a védők sorfalát hogyan lehet kicselezni, vagy akár egy falon átemelni). Az alkalmazás ezt követően összehasonlítja az eredményeket a korábban rögzített adatokkal és értékeli a lövést, vagy lehetővé teszi, hogy valaki akár a legjobb barátjával is összemérje a tudását.

Forrás: Gear Patrol