Okosmegoldások a nyaraláshoz a Vodafone-tól A dolgok internetére, vagyis az IoT (Internet of Things) megoldásokra épülő fürdőruhát, gyereksapkát és utazótáskát mutatott be a Vodafone. A „Smart Summer” mintakollekció első elemeit a tervezők hasznos okosságokkal vértezték fel: a bikini vagy a fürdőnadrág például jelez, ha az UV-sugárzás káros szintet ér el. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2096/articles/20160729151849/vodafone-smart-summer.jpg

Okosmegoldások a nyaraláshoz a Vodafone-tól

2016. július 29. 15:20
2'
A világhálóra csatlakoztatott eszközök kényelmesebbé és biztonságosabbá tehetik a mindennapokat.

A dolgok internetére, vagyis az IoT (Internet of Things) megoldásokra épülő fürdőruhát, gyereksapkát és utazótáskát mutatott be a Vodafone. A „Smart Summer” mintakollekció első elemeit a tervezők hasznos okosságokkal vértezték fel: a bikini vagy a fürdőnadrág jelez, ha napozás közben az UV-sugárzás káros szintet ér el, a sapka figyelmezteti a szülőt, ha a gyermek elkóborol a strandon, az utazótáska pedig elveszett poggyászok megkeresésekor lehet hasznos.

A mintakollekció intelligens bikinije és fürdőnadrágja beépített érzékelőkkel figyeli napkeltétől napnyugtáig az ultraibolya sugárzás mértékét, és egy mobilalkalmazás segítségével figyelmeztet, ha már túl sok UV-sugarat kaptak az érzékelők és a ruhadarab viselői. A fürdőruhák egy apró, vibráló riasztó egységet is tartalmaznak, amelyet a fejlesztők az övbe, illetve a pántba építettek.

Tóth Zoltán légkörfizikus, napsugárzási szakértő, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a lakosságot érő UV-sugárzás nagysága az utóbbi 20 évben növekvő tendenciát mutat hazánkban, és nyáron az UV-sugárzás mennyisége sok esetben igen magas lehet, így fokozottan kell ügyelni a káros sugarak elleni védekezésre.

Derült vagy enyhén felhős napokon lehetőleg kerüljük a napon tartózkodást 11 és 15 óra között, mert súlyos bőrkárosodásokat szenvedhetünk, rosszabb esetben bőrrákot kaphatunk. Szemünk és immunrendszerünk is erősen veszélyeztetett. Akiknek elkerülhetetlen ebben az időszakban a napon tartózkodás, viseljenek szalmakalapot vagy napellenzős sapkát, és vállat takaró pólót.

Az sem jó azonban, ha teljesen kerüljük a napot, hiszen az UV-sugárzás hatására keletkezik szervezetünkben a D-vitamin, így a fent említett napszakon kívül kimehetünk a szabad ég alá – tette hozzá a szakértő.

Az okosgyereksapka szintén UV-érzékelővel, valamint egy Vodafone SIM-mel és egy mini nyomkövetővel rendelkezik, amely üzenetet küld a szülők telefonjára, amennyiben gyermekük az előre megjelölt távolságon túlra barangol.

Az okos-utazótáskába pedig a Vodafone IoT nyomkövető technológiát építették be, így a poggyász tulajdonosa mobilja segítségével tudja megkeresni elveszett csomagját.

A figyelmébe ajánljuk:
Olvasson még a témában:

Ennyit lógnak a neten a magyar fiatalok

Egyöntetű a vélekedés, hogy a fiatalok több mobiladatot használnának, ha lenne – derül ki a Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatásából, mely a közösségi média és online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgálta az Y és Z generáció körében.

Új felhőt mutatott be a Huawei

Európából is elérhető az új Huawei Mobile Cloud, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók vezeték nélkül menthessék és állíthassák vissza adataikat, valamint egyszerűen szinkronizálhassák Huawei készülékeiket