Okosprojektorral turbózhatja fel a lakását

Okosprojektorral turbózhatja fel a lakását

Okosprojektorral turbózhatja fel a lakását

szórakozás

3 perc

A science fiction irodalomban és filmekben már régóta bevett elképzelés, hogy a jövőben majdnem minden felület alkalmas lesz arra, hogy valamiféle kivetítővé vagy képernyővé váljon. Egy új találmánynak köszönhetően még egy lépéssel közelebb kerültünk ehhez.

A Beam praktikus kisméretű eszköz, amely tudása alapján része lehet a jövő okoslakásainak. Úgy néz ki, mintha egy óriásira nőtt villanykörte lenne, hiszen ránézésre egy fekete házból és egy bármilyen lámpatestbe becsavarható foglalatból áll. Nagyon erős LED-lámpával és belső adóvevővel is rendelkezik, így a gépek közti kommunikációnak köszönhetően bármilyen eszköz képének kivetítésére alkalmas.

Ezek után a felhasználónak már csak abban kell kreatívnak lennie, hogy mire használja pontosan. Természetesen az alapfunkciókon túl (mint például a filmnézés vagy képnézegetés) jól jöhet társasozásnál is, amikor a család kedvenc játékát az étkezőasztal közepére vetíti, de hasznos lehet főzés közben is. A kivetítővel például elkerülheti, hogy az online receptek követése közben leöntse a táblagépét vagy az okostelefonját. A Beam segítségével ugyanis könnyen megoldható, hogy a plafonról egyenes a pultra vetítsen a speciális projektor.

Minimális beprogramozásra is lehetőséget ad a fejlesztés, így a felhasználó beállíthat különböző „ha/akkor” parancsokat. Például falra kivetített felirattal köszöntheti a párját, miután hazaérkezik a munkából, vagy üdvözölheti az Airbnb szálláshelybérlésnél a vendégeket. Természetesen csak azt követően, miután a bérlők telefonos alkalmazással kinyitották a bejárati ajtó okoszárját.

A Beam még a közösségi finanszírozás fázisában jár, március 24-ig még lehet támogatni a Kickstarteren a terméket, de már így is jócskán túlteljesítette a kezdetben meghirdetett célt. Megjelenése után az okosprojektort 399 dollárért lehet majd megvásárolni, de a technológia fejlődésével várhatóan csökkenhetnek az árak, ahogy újabb eszközök is megjelennek a piacon.

Forrás: Wired.com / Beam