Olimpikonok tesztelték a biciklis okosszemüveget

Olimpikonok tesztelték a biciklis okosszemüveget

Olimpikonok tesztelték a biciklis okosszemüveget

szórakozás

6 perc

Az amerikai csapat felkészülését segítette az a fejlesztés, amely úgy vetíti a versenyzők elé a legfontosabb adatokat, hogy közben egy pillanatra sem kell levenniük a szemüket a pályáról.

Az eszköz nagyjából úgy néz ki, mintha egy kerékpáros napszemüvegre valaki ráerősítette volna a Google Glass kijelzőjét, és ahhoz hasonlóképpen is működik.

A legfőbb lényegi különbség az, hogy a Solost kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a kerékpárosokat segítse. Ehhez a fejlesztők együtt dolgoztak az amerikai versenykerékpáros csapattal, akik az olimpiai felkészüléshez használták a szemüveget.

Maga a kivetítőszerkezet, amelyet az eszköz jobb szárára rögzítettek, kívülről aprónak néz ki, de ahogy a tesztelők hozzáteszik, viselés közben sokkal nagyobbnak tűnik. Ahogy az egyik sportoló elmondta, az ember akár könnyedén az adatokon túlra is fókuszálhat, és úgy akár észre sem veszi azokat, nem vonja el a figyelmét, vagy nem takarja el az utat.

Az eszköz Bluetooth-kapcsolat segítségével képes kapcsolódni az okostelefonhoz vagy akár egy kisméretű biciklis számítógéphez, ennek segítségével olyan adatokat tud viselője elé vetíteni, mint például a sebesség, a pedál fordulatszáma, a pulzusszám vagy az elégetett kalóriák száma. A fejlesztők az élsportolók tanácsai alapján állították össze azokat az adatokat, amelyek folyamatos ismerete a legjobban segítheti az edzést.

Természetesen nemcsak a profi bringásokra gondoltak, a készülék a hétköznapi kerekezés közben is jól jöhet: a kijelzőn akár térkép vagy az idő is megjeleníthető, de részletes szöveges útvonaltervvel is szolgálhat viselőjének.

A szemüveg forgalmazásához a gyártó Kickstarter-kampányt indított, amely egy héten belül véget is ér. A sorozatgyártás megkezdéséhez 50 ezer dolláros célt tűztek ki, ezt jócskán túlteljesítették, hiszen jelenleg 120 ezer dollárnál tart a megszerzett támogatásuk. Az érdeklődők még mindig lecsaphatnak néhány támogatói árú ajánlatra, az 500 dolláros tervezett piaci árból akár 175 dolláros kedvezményt is kapva. A kész termékek kiszállítását idén októberben tervezik.