Profi tolmácsként segíthet az okosfülhallgató

Profi tolmácsként segíthet az okosfülhallgató

Profi tolmácsként segíthet az okosfülhallgató

szórakozás

2 perc

Egy új fejlesztésnek köszönhetően az apró eszközön keresztül két ember az anyanyelvén beszélgethet egymással, annak ellenére, hogy a másikéból egy szót sem értenek.

A Galaxis útikalauz stopposoknak című regény főhősei a csillagközi civilizációk között húzódó nyelvi akadályokat egy speciális állat, a bábelhal segítségével hidalják át. A fülükbe helyezik az apró állatot, amely az univerzum minden nyelvéről képes fordítani, és a szavakat közvetlenül viselője agyának továbbítja.

Szimbolikusan hasonló elven működik a Pilot nevű találmány is: a szett két kis csepp alakú fülhallgatóból áll, mindkét beszélgető fél egyet-egyet a saját fülébe helyez. Ezek után már működik is a rendszer: a beépített mikrofon segítségével „hallja” az elhangzó szavakat, egy algoritmus segítségével pedig megközelítőleg lefordítja és felolvassa a célnyelven.

A fejlesztő Waverly Labs egyelőre nem adott részletes közlést arról, hány nyelven lesz elérhető a szolgáltatás. Az is kérdés még, hogy minden nyelv között tud-e majd fordítani a program, vagy csak az adott nyelvekről angolra és vissza, de valószínűleg ezek az információk kiderülnek majd május 25-én, amikor a kapcsolódó Indiegogo-kampányt is elindítják.

A tervek szerint a kampány során majd 129-179 dolláros áron lehet majd előrendelni a készülékeket (vagy még olcsóbban, ha sikerül az első 100 megrendelő közé bejutni), a hivatalos későbbi árat pedig 250-300 dollár köré tervezik.

Természetesen készültek már korábban is tolmácseszközök, a Skype Translator is hasonlóan képes felismerni a beszédet, majd lefordítani a szöveget egy adott nyelvre, de ez nem túl hasznos, ha az ember épp valós időben próbálna társalogni

A Google Fordító is rendelkezik egy hasonló okostelefonos funkcióval, amelynél elég a készüléket a két fél közé elhelyezni, és úgy próbálja meg tolmácsolni az elhangzottakat, de ez a rendszer nagyon sok mellékes zajt is felvett, ami nehezítette a pontos fordítást. A Pilot viszont valószínűleg pontosabban tud majd működni, hiszen a fülbe helyezve sokkal jobban ki tudja szűrni, hogy csak a megfelelő beszédet rögzítse.

Forrás: Mashable