Robotinvázió a filmvásznon

Robotinvázió a filmvásznon

Robotinvázió a filmvásznon

szórakozás

2 perc

Ahogy egyre több igazi robot szerepel a hírekben, az ember önkéntelenül is a filmélményeire támaszkodik. Ezek a robotok vajon segíteni fognak minket, vagy leigáznak ugyanúgy, ahogy a moziban is szokták?

„Érdemes vitatkozni arról, hogy minden tudományos-fantasztikus elképzeléssel kapcsolatban szükséges-e felhívni a figyelmet a nem várt következményekre és a kockázatokra” – hangsúlyozta Chris Barsanti, a tavalyi év során megjelent Sci-Fi Movie Guide szerzője, amely körülbelül ezer tudományos-fantasztikus filmet katalogizált. „Mivel a robotok antropomorfok, vagyis emberi alakúak, ezért úgy tekintünk rájuk, mint megmentőinkre és barátainkra – vagy úgy, mint vérszomjas gyilkosokra, akik le akarják igázni az emberiséget” – tette hozzá az író. 

Elképesztő robotok - Egyelőre csak a mozikban

A mozirajongók mellett persze a tudósok is kiemelt figyelmet szentelnek ennek a témakörnek. Stephen Hawking fizikus például korábban úgy nyilatkozott, hogy a mesterséges intelligencia megfelelő irányítás nélkül az emberi faj végét jelenti majd.

Mindez talán kicsit furcsának tűnik egy olyan 73 éves embertől, aki túlélte az agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó végzetes amiotrofiás laterálszklerózist, bár tolószékbe kényszerült. A világhírű tudós ma mesterséges intelligenciára épülő technológia és robothang segítségével képes kommunikálni a környezetével.   

Ha visszautazunk egy kicsit a múltba, akkor láthatjuk, hogy segítőkész robotok, ijesztő androidok és szuperintelligens számítógépek már évtizedek óta feltűnnek a mozivásznon. Érdekes módon egyébként a robot szó először nem egy feltaláló szájából hangzott el, hanem Karel Čapek cseh író 1920-as drámájában szerepelt. A műben egy gyár mindennapjait ismerhetik meg az olvasók, ahol „mesterséges embereket” – tehát robotokat - állítanak elő, akiket aztán rabszolgasorba vetnek. A mechanikus gépek nem tűrik sokáig az elnyomást, így fellázadnak a készítőik ellen. 

Ha pedig a 2015-ös filmekből szemezgetünk, akkor mindenképpen meg kell említeni a Terminator: Genisys című akciófilmet is, amelynek ki más lehetne a főszereplője, mint Arnold Schwarzenegger. Nyáron pedig megérkezett a Bosszúállók sorozat második része, a Bosszúállók: Ultron kora, amelyben Vasembernek, Amerika kapitánynak, Thornak, a Hihetetlen Hulknak, a Fekete Özvegynek és Sólyomszemnek a végső megmérettetésen kell helyt állniuk. Az ijesztő és rettegett Ultron megjelenésével a Bosszúállókra vár az a feladat, hogy megakadályozzák ördögi terve megvalósítását és megmentsék a világot. 

Cikkünket hamarosan folytatjuk.