Robotok viszik az olimpiai lángot

Kapcsolódó cikkek

Robotok viszik az olimpiai lángot

Robotok viszik az olimpiai lángot

szórakozás

4 perc

A soron következő, dél-koreai téli olimpiára készülődve nemcsak a sportolók, hanem a jövő előfutárai is kiveszik részüket a hagyományőrzésből.

Az ókori tradíciókat követve az olimpiai lángot a modern játékok előtt is Olümpiában, Héra templomában gyújtják meg, ahonnan számos sportoló és híresség adja tovább a fáklyát egészen az ötkarikás játékok megrendezésének helyszínéig. 

Közeleg a robotok aranykora

Jövő február elején kezdődnek a téli olimpiai játékok a dél-koreai Phjongcsangban. A láng oda vezető útvonala áthalad az ország Szilícium-völgyének is nevezett Tedzsonon, ahol a helyi technológiai vállalatok, egyetemek által fejlesztett robotok is részt vettek a fáklya továbbadásában.

Így tett például Hubo is, a Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem fejlesztése, mely 2015-ben elnyerte az amerikai hadifejlesztésért felelős DARPA robotversenyét. A gépezet bizonyította, hogy változatos körülmények között is képes különböző feladatok ellátására, és közben végig meg tudja őrizni egyensúlyát. 

Ahogy az az Arirang News helyi hírügynökség alábbi videóján is látható, a futás során Hubo demonstrálta legnépszerűbb „mutatványát”: lángvágóval lyukat ütött egy téglafalon, és azon keresztül adta át a fáklyát a következő önkéntesnek, aki nem mellesleg Dennis Hong, a gép fejlesztője volt.

A fáklya vitelének korábbi szakaszaiban is segítettek robotok: egy hosszabb vízalatti szakaszon nemcsak szakavatott búvárok, hanem vízalatti gépezetek is vigyázták az olimpiai láng útját. A hónapokon keresztül tartó váltófutás során összesen 7500 önkéntes vesz részt, köztük 85 robot is.

Forrás: Gizmodo