Sört mértékkel, technológiát mértéktelenül

Sört mértékkel, technológiát mértéktelenül

Sört mértékkel, technológiát mértéktelenül

szórakozás

2 perc

Az Oktoberfestre még nem érkezett meg az Internet of Things. Íme, négy megoldás, amivel a Dolgok Internete jövőre megkönnyíthetné a fesztiválozók életét, és élvezetesebbé tehetné a sörfogyasztást.

Bajorország egyik legrégebbi hagyománya a 16 napon át tartó Oktoberfest. Az 1810 óta minden évben megrendezett rendezvényen két évszázada fogyasztják az oktoberfestbiert, emellett az esemény híres fellépőket és szomjas vendégeket vonz a világ minden tájáról.

A messzire visszanyúló hagyományok mellett azonban még nem nyitottak a modern technológiára. Következzen hát most négy apróság, amivel a jövőbe repülhetne a világ leghíresebb sörfesztiválja!

Világító gamsbärte

Aki nem tudná, a gamsbärte hagyományos népi viselet, nagyjából kalapszakállnak lehetne fordítani. Egy olyan kis szőrcsomó, amelyet a férfiak a kalapjukba szoktak tűzni.

Egy M2M-mel foglalkozó feltaláló nemrégiben előállt egy új ötlettel, a világító gamsbärte-val, amivel sokkal könnyebb felhívni a csapos figyelmét, így gyorsabban sörhöz juthat az ember a tömött pultnál is.

NFC-kiszolgálás

Út a fesztiválkártyától az RFID-karpántig

Miért is cipelne magával rengeteg készpénzt, amikor sörözni megy? Egyre több zenei és kulturális fesztivál teszi lehetővé, hogy külön erre a célra kialakított NFC-fizetőeszközökkel vásárolhassanak a résztvevők.

Csatlakoztatott korsó és hordó

A csatlakoztatott korsó beépített szenzorokkal mérhetné, mennyi sör van benne, és ha már csak kevés, azonnal jelezne a sörfogyasztónak és a pincérnek is, nehogy egy fontos pillanatban maradjon hoppon – gondoljon csak bele, épp koccintani kell, és önnél egy csepp sör sem maradt?

Biztonságos iszogatás

Az M2M-technológia természetesen együttműködhetne annak érdekében is, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek – vagy akár a túlzott másnaposság is. Biometrikus szenzorok érzékelhetnék a véralkoholszintet, és jelezhetnének a fogyasztónak, ha ideje lenne befejezni az ivászatot. 

Mivel ilyenkor az ember általában nincs olyan állapotban, hogy felelős döntéseket hozzon, az érzékelő letilthatná az NFC-fizetőeszközt, vagy esetleg jelezhetné a csapos számára a csatlakoztatott korsón keresztül, aki onnantól kezdve csak alkoholmentes sörrel szolgálná ki.

A világító gamsbärte pedig más színben villoghatna – ez adna jelet a közelben parkoló taxisofőrök számára, hogy ideje lenne haza kellene indulnia.

Forrás: Gemalto