Szia, hűtő! Van otthon tej?

Szia, hűtő! Van otthon tej?

Szia, hűtő! Van otthon tej?

szórakozás

4 perc

Az LG egyre nagyobb léptekkel halad a tökéletes okosotthon megalkotása felé; először forgalomba hozták az intelligens villanykörtét, most pedig a HomeChatet.

Az LG HomeChat lehetővé teszi, hogy beszélgetni tudjunk háztartási készülékeinkkel, mégpedig egy SMS-alkalmazás segítségével. Ennek köszönhetően már megkérdezhetjük a hűtőszekrényt, hogy szükséges-e hazafele tejet vagy vajat vennünk, és a mosógéptől is, hogy mikor lesz kész a mosás, hányra kell hazaérnünk. Az eszközöket úgy tervezték, hogy megértsék a természetes nyelvi kéréseket és az Ázsiában igen népszerű, Line nevű chates applikáción keresztül kommunikáljanak.

A hűtő fotózni is tud

Az IoT világa és a misztikus okos hűtő >>A program persze egyéb eszközökkel továbbfejleszthető: például az okoshűtőre felszerelhetünk egy kamerát, és fotót kérhetünk a frizsiderben lévő ételekről. A fényképezőgép automatikusan minden egyes ajtónyitás után képet készít a polcok tartalmáról. Így miközben a heti vagy napi bevásárlást intézzük, csak lekérjük a legutóbbi képet, és már indulhat is a shopping. A hosszadalmas bevásárlólistákat bátran a kukába dobhatjuk, helyüket ugyanis átveszik a hűtő által készített fotók, így biztos, hogy semmilyen étel vagy ital nem hiányzik majd a kosarunkból.


Így chatelhet a hűtővel

Azt is jó tudni, hogy a hűtőszekrény egy úgynevezett „Freshness Tracker” nevű szoftverrel is rendelkezik, amely jelzi, ha egy termék szavatossága lejárt. Ez viszont egyelőre csak az igazán szorgalmas háziasszonyoknak jelent segítséget; a vásárlást követően ugyanis valamennyi termék esetében külön-külön be kell táplálni a lejárati időre vonatkozó adatokat az áruk címkéjéről.

A szűk keresztmetszet

Az iparági szakértők az előnyök mellett természetesen a fejlesztések előtt felmerülő akadályokra is felhívták a figyelmet. A Davies Murphy Group tanácsadó vezető technológiai elemzője úgy nyilatkozott: „Az emberek már a gondolatot is imádják, hogy a hűtő saját maga rendel utánpótlást, hogyha egy ételből kifogytak a készletek – a szűk keresztmetszetet azonban nem a hűtőgép gyártó vállalatok, hanem a boltok üzemeltetői jelentik. Annak érdekében, hogy az új koncepció működőképes legyen, olyan termékekre van szükségünk, amelyek a mostaninál jóval több információt tárolnak. Az árukat rádiófrekvenciás azonosítással működő címkékkel (RFID tag) vagy valamilyen más megoldással kéne felszerelni, hogy pontosan nyomon követhető legyen, mi folyik a hűtőnkben.” – összegezte Chris Green.

A sütő szakácskönyvet olvas

Az okos háztartási gépek közé tartozik az a sütő is, amely recepteket tud ajánlani, majd magától beállítja az adott ételhez szükséges sütési hőfokot. Az okosmosógép a kívánt időben távolról is aktiválható egy egyszerű szöveges üzenettel: „Indítsd el a mosást”. Később pedig ellenőrizni lehet a „Mit csinálsz?” kérdéssel, ha esetleg kételkednénk benne, hogy az intelligens készülék vette az adást.

Az LG intelligens chatprogramja egyelőre kizárólag Dél-Koreában elérhető, de a háztartási készülék és szórakoztató elektronikai berendezéseket gyártó cég tervei szerint a jövőben az amerikai mellett más piacokra is szeretnének belépni. Érdemes azt is hozzátenni, hogy korábban már a Samsung is megjelent hasonló fejlesztéssel; a vállalat hűtőit, tévéit, klímáit és mosógépeit a „Smart Home” okosotthonos szolgáltatással lehet irányítani.