Térbelibb élménnyé válik a virtuális valóság

Térbelibb élménnyé válik a virtuális valóság

Térbelibb élménnyé válik a virtuális valóság

szórakozás

2 perc

A korábbi VR-headsetek önmagukban csak a fej forgását tudták követni, külön állványokra elhelyezett kamerákra volt szükség, hogy a felhasználó térbeli mozgását is érzékeljék – idén ez minden bizonnyal meg fog változni.

A Lenovo a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n mutatta be új VR-szemüveg prototípusát, amely a Microsoft Windows HoloLens-hez kapcsolódó szoftverrendszerével működik. A most bemutatott darab jóval kisebb és könnyebb hasonló társainál, így például az Oculus Rift vagy a HTC Vive modelleknél. A tervezésnél ihletet a PlayStation VR-szemüvegének elrendezéséből merítettek: a szíjas rögzítés helyett egy merevebb házról felülről a felhasználó szeme elé lógnak a kijelzők.

Előretör a VR – Egyre valóságosabb a virtuális világ

A VR-szemüvegbe két 1440x1440-es OLED-panelt építettek be, ezzel nagyobb lett a felbontása, mint a Rifté vagy a Vive-é. Sajnos a prototípust még nem lehetett kipróbálni, így arról nem lehet még tudni, hogy a gyakorlatban hogyan működik, például, hogy a VR-képminőség mennyire tiszta képernyőfelbontást biztosít.

A másik kérdés, hogy mennyire működik jól a fejkövetés. A Lenovo egy beépített, úgynevezett hat szabadságfokú fejkövetést használ, ez röviden azt jelenti, hogy a szenzorok nemcsak a három térbeli tengely menti forgást képesek érzékelni, hanem a három tengelyen történő elmozdulást is. Általában a VR-headsetek ehhez külső állványokat használnak, az idei slágerfejlesztés azonban az, hogy ezeket közvetlen a szemüvegekbe építik. A vállalat nem maga gyártja mozgásvezérlőt a szemüveghez, hanem egy ezzel foglalkozó cég fogja kifejezetten a Windows HoloLens specifikációhoz megfelelő érzékelőket 

A Lenovo szerint minden Windows Store alkalmazás úgy fog működni, mintha a felhasználó egy virtuális mozi képernyőjén nézné azokat, és néhány HoloLens-szoftver is konvertálható a platformhoz, és várhatóan további VR-alkalmazásokra is számítani lehet a jövőben.

A még névtelen VR-szemüveg ára valahol 300 és 400 dollár között fog mozogni, de a gyártó állításai szerint ez még nincs kőbe vésve, inkább a 300 dollárhoz közeli áron lehet majd megvásárolni.

Forrás: The Verge