Új versenyző a virtuális asszisztensek között

Kapcsolódó cikkek

Új versenyző a virtuális asszisztensek között

Új versenyző a virtuális asszisztensek között

szórakozás

2 perc

Mennyire telített az okosotthon vezérlésére szolgáló okoshangszórók piaca? Tudnak-e az új játékosok olyan forradalmi funkciókat bemutatni, melyek esélyt adhatnak a terjeszkedésre, vagy érdemesebb inkább a meglévő rendszereket kiszolgálni? Ezekre kereste a választ a Mashable munkatársa.

Már korábban is írtunk a Jibo elnevezésű családi robotról, amely virtuális asszisztensként is funkcionál. A gyártó szerint az eszköz azzal tud kiemelkedni a tömegből, hogy mozogni is képes, és kijelzőt is kapott, így nemcsak hanggal, hanem gesztusokkal, képekkel is reagálhat az instrukciókra.

Hangfelismerés, hangvezérlés

Nagy a nyüzsgés az okoshangszórók piacán

A „Hé, Jibo!” megszólítást hat alkalommal kell megismételni, hogy a készülék megtanulja felismerni gazdája hangját. A robot egyszerre 16 különböző felhasználót tud megkülönböztetni, akiket hangról és arcról is felismer (több-kevesebb sikerrel). Ezzel az úgynevezett „belső körrel” azonnal megosztja a készített fotókat is – habár a funkció adatbiztonság szempontjából ijesztőnek tűnhet, az alapötlet az, hogy a nagyi is láthatja a telefonján a kedvenc unokájáról készült képeket.

Az eszközt tesztelő újságíró megjegyezte, hogy a beépített mikrofon meglepően jól működik. Időnként a suttogva elmormolt parancsokra is képes reagálni. Ezzel szemben az arcfelismerés nehezebben ment, volt, hogy húsz másodpercen át „bámulta” a készülék a felhasználókhoz frissen hozzáadott kollégát, mire a nevén köszöntötte.

Összekapcsolás más okoseszközökkel

A Jibo segítségével vezérelhetők a különféle intelligens otthoni berendezések is. A „harmadik féllel” történő együttműködés azonban csak az IFTTT (if this, then that) rendszeren keresztül lehetséges, egyelőre limitált funkcionalitással. Emellett a tapasztalatok szerint még gyerekcipőben jár a rendszer, és nem sikerül hibák nélkül rákötni a különböző okosberendezéseket.

Habár az újságíró még nem a végleges verziót tesztelte, és tisztában van azzal, hogy a terméknek még számos frissítésre van szüksége, véleménye szerint sok mindent kell még pótolni. Az eszköz nem volt képes ugyanis például senkit sem felhívni a telefon címlistájában szereplők közül, nem tudott videókat rögzíteni és lejátszani. Továbbá nem lehetett a segítségével játszani vagy zenét hallgatni, és sok mindenre nem tudott válaszolni. De az is előfordult, hogy nem reagált az érintőképernyőjén keresztül végrehajtott változtatásokra. 

A cikkíró nem érti azt sem, hogy miközben az Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri egyre élethűbb hangzással képesek beszélni, Jibo miért beszél feltűnően mű robothangon – összegezte a Mashable.