Újabb okosfejlesztés a krikettezőknek

Kapcsolódó cikkek

Újabb okosfejlesztés a krikettezőknek

Újabb okosfejlesztés a krikettezőknek

szórakozás

2 perc

Már számos sportág terén hozott forradalmi újdonságokat a technológia, egy új viselhető kiegészítő most a krikettezők dolgát hivatott megkönnyíteni.

Képzeljen egy olyan, beépített szenzorokkal ellátott karszalagot, amely képes pontosan elemezni minden dobást: a karlendítés erejét, hosszát, a játékos teljesítményét és játékának következetességét. Pakisztáni fejlesztők egy csoportja 2017 végén egy olyan eszközt szeretne piacra dobni, amely gyakorlatban is képes a fentiekre.

Új korszak indul a krikettben

A fejlesztőcsapat tagjai mindannyian villamosmérnök végzettséggel rendelkeznek. Az ötlet már 2014-ben megfogalmazódott bennük, ebben az évben ugyanis a világ egyik legjobbjának tartott pakisztáni Saeed Ajmalt eltiltották, miután a Nemzetközi Krikett Tanács szabálytalanságot állapított meg a játékában.

Az egyetemisták mára CricFlex néven startupot is alapítottak, és a projektet egy iszlámábádi inkubátorszervezet keretein belül valósítják meg.

A krikett szabályai szerint a dobó játékos könyöke a labda eldobásának pillanatában nem hajolhat meg 15 fokosnál nagyobb szögben, hiszen az már szabálytalanságnak minősülne. Abdullah Ahmed, a startup vezetője szerint a legszomorúbb az egészben, hogy a játékosok többsége nem szándékosan hibázik, hanem egyszerűen csak nem képes helyesen felmérni a megfelelő szöget. A hiba viszont akár a karrierjükbe is kerülhet, mint azt Ajmal esete is mutatja.

Az általuk fejlesztett technológia kétségtelen előnye, hogy jóval olcsóbb megoldást kínál, mint az eddigi ellenőrzések. A szenzoros karpánt induló ára 300 dollár (nagyjából 76 ezer forint) lesz, ami a tömeges gyártást követően akár csökkenhet is.

Mivel a krikettben jellemző gyors mozgás szabad szemmel való megítélése gyakorlatilag lehetetlen, a CricFlex használata sokan segíthet a kapcsolódó sportegyesületekben, klubokban, egyetemi és főiskolai csapatokban játszóknak is. A pozitív fogadtatást jelzi, hogy a termékre már most számos előrendelés érkezett a többi között az Egyesült Királyságból, Ausztráliából, Indiából és Pakisztánból.

A CricFlex további előnye, hogy nyomkövető rendszerének és grafikus mechanikájának köszönhetően a játékosok általános teljesítményére vonatkozó információkat is képes továbbítani a kapcsolódó alkalmazásnak. A mérések és a program segítségével a sportolók teljesítménye ilyen formában is összehasonlítható, ami szintén motiváló lehet a hatékonyságjavítás szempontjából.

Forrás: The Nation