Újdonságok a Mobile World Congress-ről

Újdonságok a Mobile World Congress-ről

Újdonságok a Mobile World Congress-ről

szórakozás

17 perc

Bár az elmúlt években az okostelefonokra és táblagépekre helyeződött a legfőbb hangsúly a Mobile World Congress-en, idén már az M2M- és az IoT-technológia is látványosan jelen volt az év legnagyobb mobilkommunikációs kiállításán. Az M2M Zóna műsorvezetői, Bodnár Csaba és Khell Bogdán ott voltak Barcelonában, és megnézték, hogy mivel készültek a kisebb és a nagyobb cégek ezen a területen.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Mobil Világkongresszus a világ legfontosabb telekommunikációs kiállítása, a vásárt az előző héten immár kilencedik alkalommal rendezték meg a katalán fővárosban. A kiállító cégek számos olyan fejlesztéssel kápráztatták el a látogatókat, amelyekkel a felhasználók távolról, egy okostelefonon keresztül is képesek irányítani a világhálóra csatlakozó berendezéseket.

Okosprogram turistáknak

A német SAP például egy virtuális idegenvezető rendszert fejlesztett ki, amelyet pont Barcelonában fognak majd tesztelni a közeljövőben. Ennek lényege, hogy a felhasználók egy telefonos alkalmazásban beállíthatják azt, hogy az adott városban mely látványosságok és programok érdeklik őket, majd a rendszer ezt követően a látogatottsági adatok alapján összeállítja az ideális útvonalat. Ha a kiválasztott nevezetességnél túl nagy a tömeg, akkor a turistát először máshová irányítja, és megspórolja számára a várakozási időt.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy a forgalmi adatokat nem az alapján számolja, hogy egy látványosságnál hányan használják az applikációt, hanem a helyszínen elhelyezett szenzorokból továbbított adatokat figyeli. A programban egyébként a korábbi okos-csokiautomatákhoz hasonló jutalmazási rendszer is helyet kapott, tehát a felhasználók kedvezményeket kapnak akkor, ha szeretnének valamit enni vagy inni a városlátogatás során. Az SAP emellett saját vásárlási rendszert is beépített az alkalmazásba, vagyis a turisták a jegyeiket nemcsak bankkártyával, hanem például kreditekkel és kuponokkal is megválthatják.

A fejlesztés ebből a szempontból nagyon hasonlít a smart tv-ken, illetve táblagépeken már jelenleg is futó rendszerre. A program úgy működik, hogyha egy filmben vagy sorozatban megjelenik valamilyen termék, vagy a felhasználó reklámot néz, akkor az adott áru azonnal feltűnik a kanapé mellett lévő tabletnek a kijelzőjén. Ha valaki szeretné megvenni a terméket, a rendszer automatikusan átirányítja az internetes áruházba, ahol az árut kívánságlistára lehet tenni, vagy azonnal elindítható a megrendelés.

Intelligens órák és felturbózott kapucsengők

A viselhető kiegészítők világában a legnagyobb port a Huawei Watch kavarta. A vállalat közép-kelet-európai vezetője szerint ez a megfelelő időzítés ahhoz, hogy a cég saját okosórával lépjen a piacra. A rendszer egyrészt kiforrott már annyira, hogy a felhasználóknak ne okozzon nehézséget az eszköz kezelése, míg a gyártók közötti verseny se olyan éles egyelőre, hogy ne lehetne egyedi és különleges darabokat tervezni.

A rendezvényen az LG is bemutatta az Urban LTE intelligens óráit, melyhez külön operációs rendszert terveztek. A prémium karóra egyelőre csak Dél-Koreában lesz elérhető, de a későbbiekben akár az összekapcsolt autókat (connected car) is lehet majd vele irányítani.  

Az okosotthonok térhódításának jegyében a kiállításon bemutatkozott sok más fejlesztés mellett az intelligens kapucsengő is, amelyet szintén telefonról lehet irányítani. Az eszközön egy HD-felbontású képet sugárzó kamerát helyeztek el, így mobilon keresztül rögtön lehet látni, hogy ki csengetett a bejárati ajtón. A készülékbe mozgásérzékelőt is beépítettek, vagyis a felhasználó arról is információt szerezhet, ha valaki sokat téblábol a ház környékén. Erről külön értesítőt küld a rendszer a telefonokra, az éjszakai tájékozódást pedig infravörös fény segíti.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!