Van egy jó ötlete? A Nest máris csupa fül

Van egy jó ötlete? A Nest máris csupa fül

Van egy jó ötlete? A Nest máris csupa fül

szórakozás

4 perc

A Nest Lab csapata júniusban különleges fejlesztői platformot indított útjára. A fórumon bárki megoszthatja eredeti és úttörő jellegű ötleteit arra vonatkozóan, hogy lehet még okosabbá tenni otthonunkat.

Szeretné kényelmesebbé, okosabbá és energiahatékonyabbá tenni otthonát? Netán vállalata is olyan fejlesztésekkel foglalkozik, amelyek elősegíthetik az okoslakások világhódító útját? Ha van egy kreatív és úttörő jellegű ötlete, akkor ne habozzon, most ugyanis együtt dolgozhat az intelligens otthonok megteremtésében élen járó Nest Lab fejlesztői csapatával.

Gyorsan tanul a Nest intelligens termosztátja >>A vállalat intelligens termosztátja, (Nest Learning Thermostat) illetve biztonsági rendszere (Nest Protect) már eddig is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy minden eddiginél többet spóroljunk a rezsiköltségeken, biztonságban tudjuk otthonunkat és kényelmesebbé tegyük a mindennapokat. Matt Rogers, a Nest alapítója és alelnöke azonban úgy véli, hogy mindez csupán a kezdet. Így a cég egy speciális fejlesztői platformot indított el júniusban (Nest Developer Program), ahol bárki megoszthatja ötleteit arra vonatkozóan, hogyan lehet egymással kommunikáló eszközök segítségével még tovább segíteni a hétköznapokat.  

Milyen is egy igazi okosotthon? Korábbi cikkünkben megtalálja a választ >>Az biztos, hogy rendkívüli érdeklődés mutatkozik az ötletbörze iránt; a júniusi indulás pillanatában több mint 5 ezer fejlesztő vállalat jelezte érdeklődését, hogy szeretne közreműködni a közös munkában. A projekt legfőbb célja, hogy a Nest termékeit kompatibilissé tegyék más intelligens eszközökkel, ezzel segítve az okosotthonok terjedését. Szeretnék felhívni a figyelmet a környezettudatos és energiatakarékos megoldások fontosságára is. Ma már szinte bármilyen otthoni készüléket lehet irányítani egy okostelefon segítségével, a vállalat pedig most olyan új elképzeléseket igyekszik begyűjteni, amelyek a biztonságtechnika, az egészségmegőrzés és a közlekedés területén is forradalmi változást hozhatnak.

A program beindításához és népszerűsítéséhez persze szükség van nagy cégek támogatására is. A Nest fejlesztési platformjához máris olyan világszerte méltán népszerű márkák csatlakoztak, mint a Mercedes-Benz, a Whirlpool, a Jawbone vagy a Logitech. Ez a kör természetesen a későbbiekben még tovább bővülhet, például a Chamberlainnel, és – nem meglepő módon – a Nest új tulajdonosával, a Google-vel.

De érdemes megnézni a gyakorlati példákat, hogyan szolgálják ezen vállalatok és a Nest közös fejlesztései a mindennapok kényelmét:  

Mercedes-Benz – az autója értesítést küld a Nest intelligens rendszerének, hogy mikor érkezik haza, így a hőmérséklet már a lakásba való belépés pillanatában is ideális lesz. Az otthoni hőmérsékleti viszonyokat ráadásul már vezetés közben is ellenőrizheti egy okostelefon segítségével.  

Whirlpool – ha a Nest hőfokszabályzója érzékeli, hogy éppen nem tartózkodik otthon, akkor utasítást küld a mosó- és szárítógépnek, hogy tartsák frissen és ráncmentesen a ruhákat a mosási program lejártával. Az áramfogyasztási csúcs idején emellett a program késleltetheti a mosási ciklus elindítását, ezzel segítve az energiahatékonyság elérését és a költségcsökkentést.

LIFX – ha a Nest biztonsági rendszere a lakásban füstszagot, illetve ijesztően magas szén-monoxid-szintet érzékel, akkor a LIFX intelligens égői azonnal vörösen izzanak fel. Ez lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, ráadásul még a hallássérültek is rögtön értesülnek a veszélyről. Ha éppen nyaraláson van, és a Nest termosztátot „vakációs” üzemmódba állítja, akkor a LIFX véletlenszerűen fel-és lekapcsolja a lámpákat, mintha lenne otthon valaki.

Jawbone – a Nest rögzíti, hogy milyen hőmérsékletet tart ideálisnak a lakásban, a Jawbone UP24 csuklópántja pedig információt ad arról, hogy mikor szeretne reggel felkelni. A két készülék összekapcsolásával lehetővé válik, hogy otthonát a megfelelő hőfokra fűtse vagy hűtse, még mielőtt kidugná a lábujját a takaró alól.

Logitech – a vállalat univerzális távirányítójának segítségével egyebek között tompíthatja a lakásban lévő világítást, bekapcsolhatja a tévét és elindíthatja a kedvenc filmjét. De az intelligens eszközzel most már az otthoni hőmérsékletet is beállíthatja a kanapén ücsörögve a Nest termosztátján.

A fejlesztői csomagok

Az eszközfejlesztéshez a Nest Lab csinos kis adatcsomagot szolgáltat, amely az alkalmazás programozói interfészét (API) tartalmazza. Emellett minden fejlesztő hozzáfér a szoftver „Home and Away” funkciójához, a füst- és szén-monoxid-szűrő érzékelőihez, illetve az energiafelhasználási adatokhoz, hogy a megfelelő módon legyen képes integrálni saját eszközeit a Nest rendszerébe. Ezeknek az információknak a megosztása a felhasználó beleegyezésével történik, ráadásul az engedély bármikor visszavonható. A Nest egy külön, titkosított csatornán keresztül kommunikál a többi eszközzel, ezzel biztosítva a rendszer és az adatok biztonságát.

Forrás: Nest