M2M-fejlesztések cukiságoknak

M2M-fejlesztések cukiságoknak

M2M-fejlesztések cukiságoknak

szórakozás

4 perc

Az új, gépek közötti kommunikációra épülő technológiák és a Dolgok Internete nem pusztán az emberek hétköznapjait alakíthatják át gyökeresen, hanem sokat segíthetnek a házi kedvencek gondozásában is. Erre épít például a Los Angeles-i székhelyű Petnet, amely főként a kutyák és a macskák számára tervez egymással összekapcsolt készülékeket.

Az amerikai vállalat év közepén debütált az egyik zászlóshajónak szánt fejlesztésével, a SmartFeeder névre keresztelt okoseszközzel, amely elsősorban a házi kedvencek etetésének gondját veszi le a gazdák válláról. Itt nem pusztán egy automatikus ételadagolóról van szó – a berendezést különféle szenzorokkal látták el, amelyek a kisállatok egészségi állapotának és igényeinek megfelelően önálló etetési tervet dolgoznak ki. A készülékek egyben arra is figyelmeztetik a tulajdonosokat, ha a kutyájuk vagy macskájuk már megkapta az aznapi adagját.

Legyen okos gazdi - Így értheti meg a kutyáját >>Carlos Herrera, a Petnet vezérigazgatója és társalapítója hangsúlyozta: az még nem igényel különösebb erőfeszítést, hogy a gazdák utánanézzenek a megfelelő etetési gyakorlatnak, hisz egyszerűen csak rá kell keresni az interneten. A pontos időzítés és az előírások betartása azonban már más lapra tartozik. Minden kutya- vagy macskatulajdonos felelősséggel tartozik az állatáért, ezért kellőképpen fegyelmezettnek kell lennie, hogy következetesen végrehajtsa az etetési szabályokat és a megfelelő mennyiségű ételt biztosítsa a kedvencének. Ebből a szempontból pedig érdemes a technológiára hagyatkozni.

A vállalatvezető azt is hozzátette, hogy befektetői szemszögből már csak azért is érdemes belépni a piacra, hiszen rengetegen tartanak háziállatokat, világszerte a házimacskák és kutyák száma eléri az 1 milliárdot. A bevételek globális szinten nagyjából 100 milliárd dollárra rúgnak, ami kivételes üzleti lehetőséget jelent. A gazdák azonban továbbra sem eléggé tudatosak a kisállatok etetésénél, elegendő csak arra gondolni, hogy az amerikai kutyák és macskák 54 százaléka elhízott vagy túlsúlyos a helytelen táplálás következményeként.

Lassie hazatelefonál? >>A SmartFeederhez kapcsolódó alkalmazáshoz okostelefonról vagy tabletről is hozzá lehet férni, így az állatok etetését távolról is könnyedén lehet irányítani. A felhasználók így a vonaton utazva vagy a dugóban ülve is megbizonyosodhatnak arról, hogy kedvencük a megfelelő mennyiségű ételt kapta a helyes időpontban. A Petnet azonban nem csupán egyetlen fejlesztésben gondolkodik, szeretnék több felhőalapú szolgáltatással, szenzorokkal felszerelt hardverekkel és különféle szoftverekkel segíteni az állattartókat. A vállalat ezért tervbe vette egy másik termék piacra dobását is, amely szintén az etetés során bizonyulhat hasznosnak.

A SmartBowl elnevezésű készülék gyakorlatilag egy hagyományos etetőtálkára hasonlít, amelyet érzékelőkkel láttak el. A kutyatulajdonosok akár kézzel is kimérhetik az ételadagokat, viszont a tányér figyelmezteti őket, ha túlságosan megpakolták az edényt. Az alapvető különbség tehát a két termék között, hogy a SmartFeeder automatikusan elvégzi az adagolást, a SmartBowl esetében viszont a gazdáknak önállósítaniuk kell magukat. Carlos Herrera szerint ugyanis annak ellenére, hogy a modern technológiák sokakat lenyűgöznek, és számos előnnyel járnak, néhányan még mindig babonásan félnek attól, hogy minden automatizált legyen a lakásukban.       

A piacon kibontakozó éles versenyben a vállalatnak ambiciózus tervei vannak a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozóan is. Egy sor olyan okoseszközt szeretnének megalkotni, amelyek kapcsolódnak egymáshoz, és emberi beavatkozás nélkül is képesek kommunikálni. Ezek egyike lehet például egy olyan érzékelővel ellátott készülék, amely azt méri, hogy a háziállatok a napi tevékenységük során mennyi kalóriát égettek el. A berendezés leginkább az edzések során viselt, mozgásokat rögzítő fitnesz kiegészítőkhöz hasonlítana, de szigorúan etetési szempontokat venne figyelembe.

Ezt kiegészítené emellett egy olyan termék is, amellyel az állatok tulajdonosai betekintést nyerhetnének a különféle állateledelek tápértékbe, illetve az egyes kutyatápok közti minőségbeli különbségekbe. A szolgáltatás részeként a gazdák ellenőrizhetnék, hogy a tápokat forgalmazó cégek termékeinek mennyi a pontos tápanyag- és kalóriatartalma, ami szintén hozzájárulhat a megfelelő etetési rend betartásához. A hálózatra kapcsolt connected eszközök tehát nemcsak az emberek mindennapi életét forradalmasítja, hanem a háziállatok gondozását is, a Petnet legújabb fejlesztései pedig érdekes képet mutatnak arról, hogy milyen irányba mozdulhat el a gazdik körében népszerű iparág.  

Forrás: The Next Web