Viselhető technológia: karkötők helyett jönnek a fülhallgatók?

Viselhető technológia: karkötők helyett jönnek a fülhallgatók?

Viselhető technológia: karkötők helyett jönnek a fülhallgatók?

szórakozás

2 perc

Az okosórák, fitneszkarkötők és aktivitásmérők népszerűségét a jövőben átvehetik az intelligens fülhallgatók.

Az egymással kommunikáló fejlesztések terjedése magával hozta a technológia specializálódását, aminek következtében újabb részterületek alakultak ki a Dolgok Internetén (Internet of Things) belül. A ruhán, karon, fejen viselhető kiegészítők alágaként – sőt egyre inkább önálló ágként – a jövőben felfuthat a fülre erősíthető vagy általában a hallással kapcsolatos eszközök (hearables) kategóriája is. 

A ReadWrite szerint 2020-ra ez a piac meghaladhatja a 16 milliárd dolláros bevételt. Ennek a gyorsléptékű fejlődésnek az egyik kulcsfontosságú komponense, hogy az ilyen típusú okoseszközök egyre nagyobb szeletet hasíthatnak ki a headsetek, orvosi készülékek piacából a hallásra összpontosuló mélyebb kutatásoknak és a specializációnak köszönhetően. A másik érdekesség, hogy a technológia több nagy elektronikai cikkekkel foglalkozó vállalatot is érdekel, így várhatóan egyre több helyről érkezik majd az anyagi forrás a fejlesztésekhez.

Jó példa erre az Apple új vezeték nélküli fülhallgatója, az Airpod, amelyet a cég az iPhone 7-tel együtt vezetett be. Utóbbi érdekessége, hogy – a zeneimádók bánatára – nincsen rajta jack bemenet. Ezzel is arra szerették volna ösztönözni vásárlóikat, hogy a telefon megvásárlása mellett a hagyományos zenehallgatást lecserélve válasszák az új technológia előfutárának számító Airpodot.

Mindez azért is fontos, mert ahogyan már többször is megtörtént, az Apple által kijelölt ösvényt a későbbiekben sok más cég is követheti. A hallással kapcsolatos eszközök fejlesztése ráadásul igazi vízválasztónak bizonyul, hiszen már most létezik olyan megoldás, ami például egy csuklóra helyezhető termék alternatívájaként kínál ilyen készüléket – annak ellenére, hogy nemrég még sokan az okosórákban, okoskarkötőkben vélték felfedezni a technológiai újítások jövőbeli irányát.

Egyszerűbbé válhat a kommunikáció

Azt is érdemes hozzátenni, hogy minden hallással kapcsolatos megoldás eggyel kevesebb kijelzőt jelent, mivel azok működésénél kiemelten szerep jut a hang általi vezérlésnek. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók üzeneteiket közvetlenül a fülükbe kapják, majd ezekre különböző kijelzők bogarászása helyett egyetlen hangjelzéssel vagy parancsszóval válaszolhassanak. 

Virtuális személyi edző – Emberibb, mint gondolná

Az újonnan létrejött ágazat az orvostudomány, azon belül a diagnosztika és a testmozgás szempontjából sem elhanyagolható, köszönhetően a hallószerv felépítésének. A végtagokra erősíthető mérőeszközök pontosságát nagyban befolyásolja a mozgás, főleg ha szívverésről vagy vérnyomásmérésről van szó. A fülre azonban ez nem jellemző, mivel annak vérellátása folyamatosan stabil marad még intenzív torna közben is. 

A „hearables” technológiai fejlesztésével ráadásul lehetségessé válik a minél tökéletess zajszűrés és hangminőség, ami még tovább erősítheti, hogy ez a terület sikeres ágazattá váljon a hagyományos headsetek és hallássegítő eszközök világában.