Apró eszköz, mely segítségével tökéletes lesz a grill
Apró eszköz, mely segítségével tökéletes lesz a grillezett hús
2024. május 06.
Kellemes szabadtéri időtöltés a grillezés, amely során családunkkal és barátainkkal értékes időt tölthetünk együtt, miközben a finom ételek elkészítését és fogyasztását is élvezhetjük. Felejthetetlen élmény akkor lesz igazán a sütögetés, ha a grillrácson a megfelelő hőfokon készítjük el a húsokat.
Ehhez pedig egy nélkülözhetetlen eszköz a grillhőmérő, mely a tökéletes grillezett ételek elkészítésének egyik alapvető kiegészítője. Az Airfresh kínálatában számos mérőműszer megtalálható, többek között a digitális grillhőmérő is, mely eszköz segítségével a grillre helyezett húsok és zöldségek belső hőmérséklete pontosan megállapítható. Cikkünkben néhány tippet gyűjtöttünk össze, hogyan lehet tökéletes a grillparty.
A grillhőmérőkről
A grillhőmérők különböző típusai közül választhatunk, de általában a szondából és egy kijelzőből álló eszközök az elterjedtek. A vezeték nélküli modellek előnye, hogy akár több méterre is tartózkodhatunk a grilltől, miközben a rácson készülő ételek belső hőmérsékletéről folyamatos információt kapunk.
A grillezés kulcsa a megfelelő hőmérséklet elérése, mely biztosítja, hogy ételeink szaftosak, ízletesek és biztonságosan fogyaszthatóak. Hiszen nem mindenki szereti a teljesen átsült húsokat, sokan a medium vagy a véres változatot kedvelik, viszont ezek esetében is fő az élelmiszerbiztonság betartása.
Sütési tippek
A grillhőmérő a grillrácsra helyezett ételekbe szúrva érzékeli a hőmérsékletet, mely a kijelzőn folyamatosan tájékoztat és nyomon követhető információkkal látja el a szakácsot. A különböző húsfajták eltérő maghőmérsékletű sütést igényelnek. 150 és 200 Celsius-fok között indirekt sütést alkalmazunk, mely csontos vagy vastag húsok ízletes elkészítésére alkalmas.
A direkt grillezés, mely 200 fok fölött történik, csak olyan húsok sütésére opció, melyek gyorsan átsülnek. A maghőmérsékletet tekintve a szárnyasok esetében a jól átsütés az egyetlen lehetőség, mely általában 75 fokon történik meg, így elpusztulnak a benne lévő baktériumok. A marhahús esetében nagy a lehetőségek tárháza, hiszen 48-92 Celsius-fokig terjedhet.
Kerüljük el a kiszáradást
A grillezés szinte már művészet, hiszen rengeteg dologra kell figyelemmel lennünk ahhoz, hogy tökéletesen készíthessük el a húst. A fűszerezés az első, melyet akár már egy nappal korábban megtehetünk, így jól beisszák a rostok az aromákat. Mindig száraz húsra helyezzük az olajos pácot, így nem fog a faszénre csöpögni, ezzel pedig füstöt, kellemetlen szagokat generálni.
A húst a grillrácsra szobahőmérsékleten helyezzük, a hideg húsdarabok ugyanis kihűthetik az előre felmelegített sütőt. A grillhőmérő használata segít elkerülni a túlsütést, és biztosan a kívánt ízvilágot és állagot érhetjük el. A nedvesség megőrzésével szaftos lesz a végeredmény. Ügyeljünk arra, hogy a sütést követően pihennie kell a húsnak egy ideig, hogy a belső hőmérséklete csökkenjen.