Az elektronikus dízelszabályozás lényege

Kapcsolódó cikkek

Az elektronikus dízelszabályozás lényege

Az elektronikus dízelszabályozás lényege

Üzleti Hírek

2 perc

A technológia fejlődésével egyre összetettebbé vált az autók működése. Bizonyos alkatrészek pontos szerepe még az autókat kedvelők számára sem közismert, ilyen az elektronikus dízelszabályozás, az EDC is.

Dióhéjban az EDC-ről

Az EDC olyan rendszer, amit dízelmotorok esetében használnak. Az elektronikus dízelszabályozás egyszerre optimalizálja és szabályozza a teljesítményt, fejti ki cikkében a Tamorin Kft.

Mik az elektronikus dízelszabályozás fő feladatai?

Az EDC rendszer egyik legfőbb feladata az üzemanyag-vezérlés. Gondoskodik arról, hogy ideális legyen az üzemanyag befecskendezése, továbbá a rendszer azon is fáradozik, hogy a motor teljesítménye és hatékonysága a lehető legjobb legyen.

Az üzemanyag-vezérlés szabályozása összetett dolog. Szükség van hozzá a motor fordulatszámára, a levegőmennyiségre, a hőmérsékletre egyaránt, továbbá más érzékelők információira is.

Az elektronikus dízelszabályozás a légellátást is felügyeli. A motor teljesítménye és hatékonysága nagyban függ attól, hogy milyen a légellátás szabályozása. Ebbe beletartozik a levegőmennyiség-érzékelés, a turbónyomás-szabályozás és a levegő-üzemanyag arány szabályozása is.

A hőmérséklet-szabályozás ugyancsak az EDC dolga. Több érzékelő figyeli a motor egyes részeinek hőmérsékletét. Ezen adatok ismeretében be tud a rendszer avatkozni, hogy optimális legyen az üzemanyag- és levegő-keverék.

Ha a motor még hideg, akkor az elektronikus dízelszabályozás intézkedik, hogy az üzemanyag- és levegő-keverék megnövekedjen, így gyorsabban és hatékonyabban megtörténhet a hidegindítás. Adott esetben képes alkalmazkodni az ECD a változó környezeti, valamint üzemeltetési feltételekhez. Túlmelegedéskor csökkentheti a rendszer a motor teljesítményét, így elkerülhetővé válik a túlságosan magas hőmérséklet.

Az EDC a motorfordulatszámot is szabályozza

A kívánt teljesítmény eléréséhez az elektronikus dízelszabályozás regulázza a befecskendezési időt és mennyiséget is. Ehhez az EDC-nek figyelnie kell a gázpedál helyzetét, továbbá a sebességet és a terhelést egyaránt. Csak mindezek ismeretében történhet az üzemanyag befecskendezésének szabályozása. Ez alatt értjük azt, hogy a befecskendezés mennyi ideig tartson, milyen mennyiségben történjen. Ezek kellenek ahhoz, hogy a motorfordulatszám és a teljesítmény ideális lehessen.

Rendellenesség esetén közbelép az elektronikus dízelszabályozás

Az EDC feladatai közé tartozik az üzemállapot-felügyelet is. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus dízelszabályozás szüntelenül monitorozza azt, hogy miként működik a motor. Ha a hőmérséklet túl magas, vagy épp az olajnyomás túl alacsony, az problémát jelent.

A szenzoroknak, valamint a vezérlőegységeknek hála a rendszer vizsgálja az egyes adatokat, ha pedig valamilyen hiba lép fel, akkor az EDC beavatkozik.