Készüljön, közeleg az összekapcsolt autók korszaka

Készüljön, közeleg az összekapcsolt autók korszaka

Készüljön, közeleg az összekapcsolt autók korszaka

autó

2 perc

A gépkocsik lesznek a következő okoseszközök, ami elmozdulást jelenthet a biztonságosabb és szervezettebb városi közlekedés felé.

A Huawei szerint hamarosan eljön az „összekapcsolt autók” (interconnected cars) kora, amikor a járműveket olyan eszközökkel és alkalmazásokkal szerelik majd fel, amelyek képesek lesznek egymással, az emberrel és a környezetükkel is kommunikálni. A csatlakoztatott autók így biztonságosabbá teszik majd a vezetést, és megoldják a városok növekvő népessége miatt felmerülő közlekedési, forgalomszervezési kihívásokat.

„Az okostelefonok és kiegészítők után a következő intelligens eszközök a járműveink lesznek. Ezért a vállalat azon dolgozik, hogy létrehozzon egy olyan hálózati kommunikációs kapacitást, amely ezt megvalósítja” – mondta Richard Yu, a fogyasztói üzletág vezérigazgatója.

A technológia fejlesztése érdekében a Huawei az Audi-csoporttal kötött együttműködési megállapodást, amelyet a májusi CES Asia rendezvényen jelentett be. A mobil- és telekommunikációs eszközöket, hálózati berendezéseket gyártó kínai vállalat már az év első felében számos stratégiai együttműködést kötött: a többi között a Volkswagen, a Mercedes Benz vagy az Audi autóipari cégekkel.

Automatikus riasztás és távirányítás

Az egyik telematikai megoldás, amelyen dolgoznak, a T-Box. A fejlesztés 4G-hálózaton biztosítja a kommunikációt az autó és a felhőalapú számítástechnikai rendszer között. A megoldás olyan funkciókat is ellát, mint a vészhelyzet esetén történő automatikus segítségnyújtás, vagy a helyalapú szolgáltatások és geolokáció. A T-Box segítségével a sofőr akár távolból, mobiltelefonjával is „távirányíthatja” autóját, például beindíthatja a motort vagy kinyithatja a csomagtartót.

Az autó még a sofőr pulzusát is követheti

Okoseszközzel, például csatlakoztatott karkötővel kombinálva a megoldás képes lesz arra is, hogy érzékelje a vezető fizikai állapotát, és amennyiben valamilyen rendellenességet észlel, figyelmeztesse őt. Így például, ha a sofőr fáradt, automatikus jelzést ad a program, így segít megelőzni az esetleges baleseteket.

Szívbetegeknél a karkötő azt is érzékeli, ha vezetés közben hirtelen megnő a pulzusszám, és az informatikai rendszeren keresztül azonnal továbbítja az információt a gépkocsinak, amely riasztást ad ki vagy automatikusan lehúzódik az útról.