Munkahelyek tömegét veszélyezteti az ipari digitalizáció

Kapcsolódó cikkek

Munkahelyek tömegét veszélyezteti az ipari digitalizáció

Munkahelyek tömegét veszélyezteti az ipari digitalizáció

gyártás

1 perc

A Siemens-vezér szerint az erőművi üzletágukat érintő leépítés csak ízelítő abból, amit a technológiai fejlődés eredményezhet a jövőben.

„Azok az intézkedések, amelyeket mi a fosszilis erőforrásokra épülő energiatermelés strukturális átalakulása miatt meghozni kényszerültünk, öt-tíz év múlva már eltörpülnek az ipari digitalizáció gyökeres átalakulást hozó hatásai mellett" – nyilatkozta Joe Kaeser, a konszern vezérigazgatója a német dpa hírügynökségnek adott interjúban. Hozzátette: a Siemens a legtöbb német iparvállalattal ellentétben proaktívan megy a küszöbönálló változások elébe.

Az erőművi berendezéseket és turbinákat gyártó üzletágánál a vállalat nemrég néhány üzem bezárását és globális szinten 6900 munkahely megszüntetését jelentette be, és ennek mintegy felét Németországban.

Még több feladatot átvesznek a gépek

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a Siemens vezérének előrejelzésével kapcsolatban felidézi, hogy a német szövetségi munkaügyi hivatal az emberi munka egynegyedét tartja kiválthatónak ipari automatizálással.

Az informatikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Bitkom felmérése pedig arra a megállapításra jutott, hogy az ágazat vállalatai a munkahelyek egytizedét látják veszélyben forogni a digitalizáció miatt – idézte az MTI beszámolóját a Trend FM hírportál.