Magyar fejlesztésű elemzőprogram segítheti a vízilabdázókat A Nextent Informatika Zrt. sportdiagnosztikai megoldása is támogatja a csapatok munkáját. A Vodafone-nal közösen fejlesztett rendszerrel még pontosabb elemzések készíthetők a játékosokról és az ellenfelekről is. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/3011/articles/20170728145838/vizilabda.jpg

Magyar fejlesztésű elemzőprogram segítheti a vízilabdázókat

2017. július 28. 15:00
21'
A Nextent Informatika Zrt. sportdiagnosztikai megoldása is támogatja a hazai vízilabdázók munkáját. A Vodafone-nal közösen fejlesztett rendszerrel csapataink még pontosabb elemzéseket készíthetnek saját játékosaikról és az ellenfelekről is.

A Trend FM műsorában már korábban is szó esett a magyar női vízilabda-válogatott teljesítményét segítő technológiákról, most pedig egy újabb együttműködésnek köszönhetően még több technikai segítséget kaphatnak a hazai sportolók és az edzői stáb. Az M2M Zóna legutóbbi adásában Szalai Balázs, a Nextent műszaki igazgatója és Cseh Zoltán üzletfejlesztési vezető beszélt a részletekről.

A cég működési profiljába több különböző ágazat tartozik, így például az energetika, az orvosi képdiagnosztika, illetve a sportdiagnosztika is. Ez utóbbi kapcsán kapták a felkérést a Magyar Vízilabda Szövetséggel már tíz éve együttműködő Vodafone-tól, hogy segítsenek a játékosok teljesítményét kiértékelő rendszer fejlesztésében az adatelemzés és az adatvizualizáció területén.

Gyors segítség a döntések során

A vízilabda-válogatottak jelenleg is többféle adatgyűjtési megoldást használnak az edzések és a meccsekre történő felkészülés során. A mostani Budapesten megrendezett vizes VB-n pedig tesztelték az új rendszert is.

Ezek alapján a képelemző algoritmusok már gyakorlatilag a „helyükön vannak”, hiszen a program képes csapatok és játékosok szintjén is elemezni a különböző statisztikákat. Például vizsgálja, hogy átlagban honnan indítanak lövést és honnan találnak be a kapuba az egyes játékosok. A fejlesztési munkában a következő lépés az lesz, hogy ez az adathalmaz a gyors elemzést követően könnyen értelmezhető vizuális megjelenítést kapjon, így segítse a stáb munkáját – a meccsek közben is.

Az újszerű adatelemzési megoldásoknak köszönhetően egyre pontosabban lehet majd megítélni azt is, hogy mikor fárad el egy-egy sportoló, és mikor érdemes cserélni. A műsor vendégei is elmondták, hogy éles helyzetben természetesen a játékosokra erősített szenzorokkal sokkal pontosabb méréseket lehetne végezni, azonban ezek az eszközök még nem annyira fejlettek, hogy kibírják a meccsek közben fokozott igénybevételt.

Ezeket is tudja a fejlesztés:

  • A programmal az adatbázisban elérhető valamennyi mérkőzés elemezhető, így egy meccs teljesítményét könnyen össze lehet vetni az átlagos teljesítménnyel is.
  • Az adott meccsre vonatkozóan különböző gyorsan áttekinthető diagramokon szemlélteti a szoftver, hogy melyik csapat milyen mértékben dominált a mérkőzés alatt.
  • Az elemzések egyéni játékosok és manőverek szintjén is elérhetők. Kiderül például, hogy mennyi ejtett, pattintott kapura lövés volt, honnan indult, továbbá, hogy a kapu mely szegletére irányult a lövés és gól lett-e belőle.
  • A kapura lövéseknél elemezhető, hogy egy kiválasztott játékosnak milyen lövései voltak, de az is, hogy egy adott pozícióból hogyan alakultak a lövések.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!

A figyelmébe ajánljuk:

Okosmegoldások a vízilabdában

A magyar női vízilabda-válogatott munkáját is számos technológiai fejlesztés segíti: a fiziológiai adatok mérésén túl a meccsek részletes videós kiértékelése is sokat lendíthet a játékosok teljesítményén.
Olvasson még a témában:

Kisokos a Big Datához

Ha érdekli a „Nagy Adat”, de nem tudja, hogyan vágjon bele, akkor adunk egy kis segítséget, hogy a kezdetekkor mivel érdemes tisztában lenni.