A befektetők számára is vonzó a FinTech

A befektetők számára is vonzó a FinTech

A befektetők számára is vonzó a FinTech

pénzügy

2 perc

Bár a január-márciusi időszakban a FinTech-befektetések globális volumene 4,5 milliárd dollárról 3,2 milliárd dollárra csökkent, és mérséklődött a szektor tranzakciós aktivitása, a kockázati tőke jelenléte továbbra is jelentős.

A KPMG szakértői negyedévente elemzik a fintech szektor globális trendjeit, illetve keresnek válaszokat annak aktuális kérdéseire. Az idei első kiadvány főbb megállapításai: 

 – Jelentősen csökkent a tranzakciók méretének mediánja (helyzeti középértéke) azoknál a zárásukhoz közeli tranzakcióknál, amelyek kockázati tőke bevonása mellett valósulnak meg.

 – A vállalati kockázati tőkebefektetések volumene továbbra is nagy, arányuk ugyanakkor csökkent.

 – A regtech-befektetések népszerűsége töretlenül nő, miközben az insurtech-befektetések is kedveltek.

A regtech cégek olyan innovatív technológiákat alkalmazó cégek, amelyek a különböző szabályozások (regulation) betartásában segítik a vállalatokat. Az insurtech cégek a biztosításhoz (insurance) kapcsolódó technológiai újításokon dolgozó vállalkozások.

Miközben Európában a befektetések volumene és tranzakciós aktivitás egyaránt csökkent a szektorban (89 tranzakció során mindössze 880 millió dollárnyi befektetést eszközöltek), a kockázati tőke szerepe jelentősen nőtt. 67 tranzakció során összesen 610 millió dollárnyi kockázati tőke áramlott a szektorba, ami új rekordnak számít – derül ki a KPMG elemzéséből.

A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok ellenére az Egyesült Királyság súlya továbbra is jelentős az európai piacon; az első negyedév 10 legnagyobb tranzakciójának fele valósult meg a szigetországban.

Bankolásnál is hódítanak az okoseszközök

Az elemzésből az is kiderül, hogy Amerikában a kockázati tőke jelenléte jóval erősebb, mint Európában, a kockázati tőkebefektetések volumene csak az USA-ban 1,2 milliárd dollár volt 2017 első negyedévében. Ázsia lemaradása ugyanakkor jelentős ebben a tekintetben, a januári-márciusi időszakban a kockázati tőkebefektetések volumene mindössze 406 millió dollárt tett ki, ami a tanácsadócég szakértői szerint azzal indokolható, hogy a térségben egyetlen megatranzakcióra sem került az elmúlt negyedévek során. 

Az eredmények kapcsán Ian Pollari, a KPMG fintech üzletágának globális vezetője új fejleményként számolt be arról, hogy az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kínában és a világ néhány más pontján a befektetők elkezdtek minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítani a fintech cégek teljesítményére és a hozamokra, ami világosabb profittervek követésére ösztönözi a szektort. „Ezzel párhuzamosan olyan váratlan helyeken látunk felbukkanni új fintech-cégeket, mint Lengyelország vagy Szlovákia” – tette hozzá a szakember.