Milyen töltési lehetőségek közül válogathatunk?

Milyen töltési lehetőségek közül válogathatunk?

Milyen töltési lehetőségek közül válogathatunk elektromos autó esetében?

Üzleti Hírek

2 perc

Az elektromos autók egyik legkritikusabb kérdése, hogy mégis hogyan tervezzük megoldani a töltést? Rengeteg tévhittel találkozhatunk, például, hogy még mindig nehéz megoldani a villanyautó üzemeltetését. Nem is lehetne nagyobbat tévedni, mivel a gyakorlatban rengeteg lehetőség közül lehet válogatni.

Nyilvános vagy otthoni töltő?

Vagy a kettő kombinációja? Mind a kettőt nyugodtan megtehetjük. Otthonunkba is egyszerűen beszerezhetjük a szükséges kiegészítőket, elég csak megnézni az eautotoltokabel.hu elektromos autó töltő kínálatát. Különböző méret, teljesítmény, funkciók közül lehet választani. Még mielőtt azonban belevágunk a modern töltők jellemzőibe, érdemes beszélni az alapokról, hogy mégis milyen töltési lehetőségek érhetőek el és melyiknek mi az előnye, hátránya.

Alapból két irányba indulhatunk el: használhatjuk a nyilvános töltőállomásokat vagy telepítünk egy töltőt otthon. A nyilvános megoldás előnye, hogy sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, mint a saját ingatlanba telepíthető változatok. A hátránya viszont az, hogy mivel az elektromos autók népszerűsége növekszik, pláne a nagyobb városokban, egyre többször találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy sorok alakulnak ki egy-egy forgalmasabb töltőállomásnál. Így két választásunk marad: vagy beállunk a sorba és várakozunk, vagy keresünk egy távolabbi, szabad töltőt.

Az otthoni töltők ezzel szemben csak minket fogadnak, mindig szabadak lesznek. “Cserébe” kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, de az esetek döntő többségében ezt egyáltalán nem fogjuk hátrányként megélni. Amíg alszunk, nulláról 100%-ra képesek feltölteni az elektromos autó akkumulátorát.

Mit tud nyújtani egy saját otthoni töltő?

Minden elektromos autó vásárlásánál kapunk egy gyári töltőt, viszont ez inkább egy biztonsági tartalék, mint elsődleges opció. A töltési hatékonysága nem a legjobb, lassan tölt és hagyományos konnektort használ, ami nem éppen előnyös, mivel az otthoni hálózatot is képes túlterhelni “csúcsidőben”, amikor mindenki otthon van.

Egy telepített fali töltő vagy töltőoszlop ezzel szemben biztonságos, modern, nagyobb teljesítménnyel rendelkezik. Fele annyi idő alatt feltölti az akkumulátort, okostelefonos applikációval követhetjük a töltés állapotát és szabályozhatjuk, időzíthetjük is.

Egy hatékony töltővel még spórolhatunk is

Az egyik legmodernebb megoldás az, ha egy telepített töltőt napelemmel kombinálunk. Így nemcsak az energia felhasználása lesz teljesen zöld, hanem az előállítása is. A napelemből közvetlenül vezethetjük az akkumulátorba az áramot. Napelem rendszer nélkül is gazdaságos az otthoni töltő még a rezsicsökkentés kedvezményének változása után is. A költség kilométerenként mindössze pár forint lesz. A benzines, dízeles autók üzemeltetése ezzel szemben a többszöröse is lehet.

Használjunk modern, hatékony és minőségi kiegészítőket az elektromos autóhoz.