Mire használhatók a vezeték nélküli vonalkódolvasók?

Kapcsolódó cikkek

Mire használhatók a vezeték nélküli vonalkódolvasók?

Mire használhatók a vezeték nélküli vonalkódolvasók?

Üzleti Hírek

2 perc

A vonalkódolvasó igen elterjedt eszköz, nagyon sokféle területen találkozhatunk vele. Mindennapos a használata a kereskedelemben, különféle iparágakban, mivel gyorsan és hatékonyan lehet vele adatokat bevinni egy rendszerbe. Alkalmas készletkezelésre, azonosításra, de adatgyűjtésre is, a vezeték nélküli változata pedig valódi szabadságot ad a kezelőjének, hiszen nincs helyhez kötve, szabadon mozoghat.

Hogyan működik a vonalkódos technológia?

A BBMARKET vezeték nélküli vonalkódolvasói képesek olvasni az optikai kódolást. Maga a vonalkód fekete és fehér vonalakból áll, ez egy optikai kód, egy grafikus jelölés. Az olvasóban van egy érzékelő, ami fényforrás segítségével olvassa le a jelet, melyet a szoftver átalakít számjegyekké. Ehhez szükség van egyrészt magára a kódolvasóra, valamint egy számítógépre, melyen a beolvasott adatokat fel lehet dolgozni. A begyűjtött adatokat az Excel táblázat is képes kezelni, de beszerezhetünk speciális szoftvereket, melyek az adott folyamatot támogatják

A vonalkódos technika felhasználása

Ezt a technikát számtalan területen lehet használni, a legismertebb felhasználási területe a kereskedelem: itt nap mint nap találkozhatunk vele a vásárlások során. Mivel minden egyes terméken található egyedi vonalkód, ez alapján történik az áruk nyilvántartása, készletezése, az árazása és a blokkolás is. A szállítmányozók is a legtöbb esetben vonalkódos technológiát használnak a feladott csomagok nyomon követésére és azonosítására, valamint automatizált raktárkezelésre. 

A gyártási folyamatokban is használható, mivel könnyen nyomon követhető az egyes gyártási ciklus, illetve a késztermék azonosítására is alkalmas. Az egészségügyben a betegek azonosítására használható anonim módszer, de a gyógyszerek is vonalkóddal azonosíthatók. 

Hogyan lehet vonalkódot készíteni?

A vonalkódnyomtató segítségével mi magunk is készíthetünk vonalkódot, ezáltal egyedi információkat helyezhetünk el bármilyen eszközön vagy terméken. A vonalkódnyomtatók többfélék is lehetnek, a thermonyomtatóhoz nem kell tinta, egy különleges módszer segítségével mégis kétféle színt tud nyomtatni. 

A vonalkódolvasók fajtái

A vezetékes változatot csatlakoztatni kell a számítógéphez vagy a pénztárgéphez, azonban létezik vezeték nélküli változat, amely sokkal nagyobb szabadságot biztosít a számunkra. A vezeték nélküli technológia lehet Wi-Fi-s, működhet Bluetooth-al vagy más vezeték nélküli kapcsolattal, ezek az eszközök így juttatják el a beolvasott adatokat a szoftverbe. Alkalmazásuk mobilissá tesz bennünket, nyugodtan mozoghatunk velük, illetve akár nagyobb távolságot is megtehetünk, mint a vezetékes változatokkal. Ráadásul attól sem kell tartani, hogy összecsavarodik vagy megtörik a vezeték, vagy esetleg túlságosan rövid lesz és nem ér el a kívánt távolságra.

A vonalkódos technológia egyszerű, ámde mégis rendkívül széles körű, minden terméken megtalálható és egyedileg is előállítható, könnyen használható megoldás az élet számtalan területén.