Digitális lemaradásban vannak az üzleti vezetők

Kapcsolódó cikkek

Digitális lemaradásban vannak az üzleti vezetők

Digitális lemaradásban vannak az üzleti vezetők

big data

3 perc

A Digital Transformation Index szerint a fejlődő piacok, így India, Brazília és Thaiföld a leginkább fejlettek digitálisan.

 • Világviszonylatban a vállalkozások mindössze öt százaléka tekinthető digitális vezetőnek – 2016 óta nincs fejlődés ezen a téren.
 • A válaszadók 91 százalékát gátolják az olyan akadályok mint az adatvédelem és a biztonság, a szabályozási környezet változása vagy a munkaerő hiányos felkészültsége.
 • A top beruházási területek az elkövetkezendő három évben az IoT-technológiák, a kiberbiztonság és a multi-cloud környezetek.

A forradalmi technológiák töretlen terjedése ellenére a Dell Technologies legújabb felmérése azt mutatja, hogy számos vállalkozás digitális átalakulási programja még mindig gyerekcipőben jár. Ezt bizonyítja, hogy az üzleti vezetők 78 százaléka szeretné, ha a digitális átalakulás elterjedtebb lenne a vállalaton belül. A társaságok valamivel több mint fele (51%) gondolja úgy, hogy öt év múlva nehezen tud majd megfelelni a vásárlók igényeinek, és majdnem minden harmadik (30%) még mindig aggódik amiatt, hogy lemaradnak a versenyben.

A Dell Technologies az Intellel és a Vanson Bourne-nel együttműködve a közép- és nagyvállalati szektorban világszerte összesen 4600 üzleti vezetőt – igazgatókat és felsővezetőket – keresett meg, hogy értékeljék vállalataik erőfeszítéseit az átalakulás területén.

A tanulmány kimutatta, hogy a digitálisan fejlődő piacok a legérettebbek – világviszonylatban első helyen India, Brazília és Thaiföld áll. Ezzel szemben a már fejlett piacok elmaradást mutatnak: Japán, Dánia és Franciaország érte el a legalacsonyabb pontszámot a digitális érettség terén. Emellett a fejlődő piacok jobban bíznak abban, hogy a digitális jövő a javukra, és nem a kárukra válik majd (53%), szemben a fejlett országokkal (40%).

Lemaradásban

A Digital Transformation Index második kiadása az első, 2016-os kutatásra épít. A kétéves összehasonlításból jól látszik, hogy az előrehaladás lassú, és a cégek nem képesek tartani a lépést a változások intenzív ütemével. Míg az átalakulást befogadók aránya nőtt, a digitális vezetők körében nem történt változás. Tízből majdnem négy vállalkozás (39%) még mindig a két digitálisan legkevésbé érett csoportba tartozik.

„A közeljövőben minden vállalatnak digitális szervezetté kell alakulnia, és a felmérés eredményei szerint a többségnek addig még hosszú utat kell megtennie. A szervezeteknek korszerűsíteniük kell a technológiáikat, hogy kivehessék a részüket a digitális átalakulás teremtette példátlan lehetőségekből. Itt az ideje lépni” – mondta Michael Dell, a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója.

Az átalakulás és a bizalom korlátai

Az üzleti vezetőket bizalmatlanság jellemzi, és 91 százalékuk tartósan akadályoztatva érzi magát. A kutatás szerint a sikeres digitális átalakulás öt legelterjedtebb akadálya:

 1. adatvédelmi és biztonsági szempontok (2016-ban még az ötödik helyen állt);
 2. a költségvetés és a források hiánya;
 3. a vállalaton belüli szakértelem és gyakorlat hiánya
 4. szabályozási és jogszabályi változások (2016-ban még a kilencedik helyen állt);
 5. fejletlen digitális kultúra.

A válaszadók fele véli úgy, hogy a következő öt évben cégének nehéz lesz bizonyítania a megbízhatóságát. Egyharmaduk nem bízik benne, hogy megfelelnek majd az előírásoknak – például a GDPR-nak. Háromból egy válaszadó pedig nincs róla meggyőződve, hogy vállalata gondoskodna a munkavállalói és ügyfelei adatainak védelméről.

A digitális jövőre vonatkozó tervek

A vezetők válaszai a tervekre vonatkozóan viszonylag egységesek, és fogokozott hangsúlyt helyeznek a munkaerő, a biztonság és az informatikai háttér fejlesztésére. A válaszadók 46 százaléka növeli házon belül a digitális szakértelmet, például programozói képzésekkel az alkalmazottaknak. Ez komoly előrelépés a 2016-os 27 százalékhoz képest.

Top technológiai beruházási területek az elkövetkező egy-három évben:

 1. kiberbiztonság,
 2. IoT-technológiák,
 3. többfelhős (multi-cloud) környezetek,
 4. mesterséges intelligencia (AI),
 5. számításközpontú megközelítés.