AI: veszélyes fegyver vagy világfelforgató technológia?

Kapcsolódó cikkek

AI: veszélyes fegyver vagy világfelforgató technológia?

AI-trendek: veszélyes fegyver vagy világfelforgató technológia?

big data

3 perc

A ChatGPT berobbanásával újabb mérföldkőhöz ért az ember és az Artificial Intelligence kapcsolata. Mekkora szintlépést hozhat napjainkban az AI a programozás és kódolás terén? Hogyan tanítják egymást a gépek, és mi történik eközben a „sötét oldalon”, hogyan kapcsolhatnak még nagyobb sebességre a hackerek?

Lesku Gergely, az EURO ONE Zrt. üzletfejlesztési vezetője a Szenzorban elmondta: a ChatGPT-hez hasonló algoritmusok már 5-7 évvel ezelőtt is voltak, hiszen egyre több kutató- és fejlesztőcsoport dolgozik ezeken a modelleken. Amiben viszont látványos változás történt, hogy most már ténylegesen elértük azt a szintet, amikor egy átlagember sem feltétlenül tudja megkülönböztetni, hogy emberrel vagy géppel kommunikál. Ráadásul az AI-fejlesztések nagyon sok feladatban tudnak segíteni a usereknek, ami korábban nem volt lehetséges.

A fejlesztői és felhasználói oldal mellett szó volt a veszélyforrásokról is. A szakember példaként említette, hogy egy tesztelés során megfelelő érveléssel a ChatGPT rávehető volt arra, hogy egy adatbázis feltörésében segítsen. A kísérlet eredményeként a klasszikus humán hackerek által indított támadáshoz hasonló incidens jött létre, viszont ennek a felépítése jóval gyorsabb és hatékonyabb volt. Mindezt úgyis lehet érzékeltetni, hogy a szakemberek egy adott szintről egy-két szintet feljebb léphetnek az AI-algoritmusok alkalmazásával. Lesku Gergelyt Bodnár Csaba kérdezte.