Sötét oldal: zsarolóvírus, darknet, váltságdíj

Kapcsolódó cikkek

Sötét oldal: zsarolóvírus, darknet, váltságdíj

Sötét oldal: zsarolóvírus, darknet, váltságdíj

biztonság

2 perc

A zsarolóvírus, vagyis a ransomware a vállalati körben a legelterjedtebb kibertámadási forma. Tévhit, hogy az elsődleges célpontot a bankok jelentik. A technológiailag igencsak felvértezett pénzintézetek ennél a támadási típusnál csupán az utolsó harmadban találhatók – emelte ki Sajó Péter, az EURO ONE Zrt. biztonsági üzletágának vezetője.

„Mondhatjuk úgy, hogy a ransomware egy káros kód, aminek a célja különböző eszközökkel elérni azt, hogy a felhasználó a saját erőforrásai, eszközei fölött átvegyék az irányítást, hogy többé ne legyen a tulajdonosa és gazdája azoknak. Ha pedig vissza szeretné kapni az adatait és hozzáférést, akkor fizessen váltságdíjat” – tette hozzá a szakember.

40 nap helyett percek alatt is hatalmas károkat okozhatnak

Hogyan jutnak be a céges rendszerekbe a hackerek, mennyire gyorsult fel a rendszerek elfoglalása, blokkolása? Miért legyen gyanús akár egy olyan e-mail is, ami a gyerek óvodájából érkezett? Hogyan zajlik a támadási folyamat, vagyis a kill chain? Mikor érdemes, és mikor nem ajánlják a jogi szakemberek a váltságdíj fizetését? Mit is takar a kiberbűnözők megbízhatósági minősítése a darkneten? Khell Bogdán ezekről is kérdezte Sajó Pétert.