Az IoT-vel jól járhatnak a biztosítók és a lakástulajdonosok is

Az IoT-vel jól járhatnak a biztosítók és a lakástulajdonosok is

Az IoT-vel jól járhatnak a biztosítók és a lakástulajdonosok is

biztonság

2 perc

A világhálóra csatlakoztatott eszközök segítségével a biztosítók jobban fel tudják mérni és megbecsülni a kockázatot. A Boston Consultancy Group becslése szerint az okoskészülékekről küldött valós idejű adatok jelentősen csökkenthetik a kifizetendő kárigények mértékét.

A legutóbbi Consumer Electronics Show-n a ROC-Connect bejelentette, hogy együttműködik a CoreLogic-kal. Céljuk, hogy IoT-eszközökhöz kapcsolódva segítsenek a valós kárigények felmérésében. Ezzel a jövőben jelentős összeget spórolhatnak a biztosítótársaságok.

Szenzorok a vízkárok ellen

A ROC-Connect az intelligens otthonok szolgáltatásainak ellátására szakosodott, a kaliforniai székhelyű CoreLogic pedig pénzügyi, vagyoni és a fogyasztói tájékoztatást nyújt.

„A biztosítótársaságok számára előnyt jelent, ha lesz adatuk arról, hogy a készülékek valóban be voltak-e szerelve és működtek-e a biztosított otthonában, amikor a káresemény történt” – mondta Kevin Meagher, az ROC-Connect szoftverfejlesztője.

„A biztosítók általában kevesebb éves díjat számolnak azoknak az ügyfeleknek, akik betörésvédelemmel rendelkeznek vagy tűzriasztójuk van, de ezen felhasználók fele be sem kapcsolja a riasztót, vagy éppen nem tesz elemet a tűzriasztóba. Ha megtörténik a baj, a biztosító sokszor fizet, hiszen nem minden esetben lehet bizonyítani, hogy a riasztó – ami miatt a díjkedvezményt kapta az ügyfél – valóban működött” – tette hozzá.

A szolgáltatók legnagyobb kifizetései általában a tűz- és árvízkárral kapcsolatos kárigények, összesen mintegy 9 millió dollár évente, csak az Egyesült Államokban. Meagher szerint az IoT-eszközök viszont komoly segítséget jelenthetnek az ingatlantulajdonosoknak és a biztosítóknak is. 

A szakértő hozzátette: például az egyszerű távjelző szivárgásérzékelők elhelyezése is mérsékelheti a veszteségeket. Hasonlóképpen, a csatlakoztatott tűzérzékelő javítja a biztonságot, és nagyban csökkenti a reakcióidőt a tulajdonos vagy éppen a tűzoltók részéről. Azok a fogyasztók, akik pedig vállalják, hogy IoT-készülékekkel, érzékelőkkel szereljék fel otthonukat, jobb árakat és kedvezményeket kapnak a biztosítóktól.

A biztosítási kockázat megállapításakor a cégeknek nagy szükségük van ügyféladatokra, ezért sokat profitálhatnak az IoT-berendezések fejlesztéséből és használatából. Főként mivel az ilyen okoskészülékek mindegyike folyamatosan adatokat közvetíthet magáról és a többi csatlakoztatott eszközről.

„Az okosotthonban gyűjtött adatok betekintést engednek a szolgáltatóknak az ügyfelek viselkedésébe, és egyéb személyes információhoz is hozzájuthatnak. Ez akár a jobb üzleti modelleke kidolgozásában is segíthet” – emelte ki a fejlesztési szakember.

Forrás: ReadWrite