A jövő egészségügye: jön az öngondoskodás?

Kapcsolódó cikkek

A jövő egészségügye: jön az öngondoskodás?

A jövő egészségügye: gondoskodás helyett öngondoskodás?

egészség

2 perc

Az egészségügyi IoT-piac mérete idén világszinten elérheti a 138,6 milliárd dollárt, vetíti előre az Allied Market Research kutatása. Természetesen a dinamikus fejlődés kihívásokat is tartogat.

A bővülés okai között szerepet kap az egyre megfizethetőbb szenzortechnológia, a viselhető kiegészítők növekvő elérhetősége, valamint a fejlődő országok egyre nagyobb mértékű hozzáférése az egészségügyhöz. Egyes tényezők, mint az alulfejlett IoT-infrastruktúra, a szakértelem hiánya és a biztonság miatti aggodalmak viszont visszavethetik a piaci fejlődést.

Különösen ez utóbbi jelent komoly kihívást az ágazatnak – véli Raj Samani, az Intel Security alelnöke és műszaki igazgatója. A cég Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért (EMEA) felelős szakembere hozzátette: a hálózatba kapcsolt egészségügy és az Internet of Things együtt képes arra, hogy emberek millióinak javítson az életminőségén.

A szektor növekvő technológiai ellátottsága ugyanakkor nagyobb támadási felületet is nyújt a hackereknek, ráadásul az online feketepiacon a lopott adatok mennyisége és értéke is egyre nő.

A tanulmány azt is megállapítja, hogy az egészségügyi IoT-piac leggyorsabban bővülő területét az okoseszközök adják. Ebben a szegmensben 2015-2021 időszakban 16,6 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) számolnak. A régiók közül az ázsiai-csendes-óceáni terület fejlődik leggyorsabban.

Healthcare helyett selfcare lehet az új mottó

A kutatás arra is rámutatott, hogy 2021-re a Dolgok Internetén alapuló, 72,7 milliárd dollárnyira értékelt betegmonitorozás adja a piac legnagyobb részét. A korábban az Intel leányvállalataként működő, IT-megoldásokkal foglalkozó Landesk szakértője úgy gondolja, mindez lökést adhat az öngondoskodást nagyobb mértékben támogató IoT-megoldásoknak.

Patricia Adam szerint egyre több példa van rá, hogy az egészségügyi intézmények és prevenciós szervezetek akár a Fitbithez hasonló állapotmonitorozó készülékeket adnak a pácienseknek. Ezzel arra kívánják ösztönözni őket, hogy jobban figyeljenek oda saját magukra.

Az egészségügyi szolgáltatóknak kínált eszközök pedig a betegek otthoni monitorozását segítik elő. Az intézmények így nemcsak valós idejű információkhoz jutnak például a vérnyomásra vagy a pulzusszámra vonatkozóan, hanem csökkentik a felmerülő költségeiket is. Az okosmegoldások a részletes adatgyűjtés, távfelügyelet, egészségügyi riasztás mellett abban is segíthetnek, hogy a betegnek ne kelljen minden aprósággal felkeresni a kezelőorvosát.

Már most sokféle, a világhálóhoz kapcsolódó, telemedicinás szolgáltatás létezik. A szektor bővülésére vonatkozó előrejelzések arra utalnak, nem telik bele sok idő, és a viselhető kiegészítők és okosszenzorok az orvoslás mindennapjainak szereplőjévé válnak.