Az OncoVR már Pécsen és Szegeden is segít

Kapcsolódó cikkek

Az OncoVR már Pécsen és Szegeden is segít

Az OncoVR már Pécsen és Szegeden is segít

egészség

3 perc

Dr. Erdős Sándor, a Vodafone Digitális Kórházi Angyala, az OncoVR nevű program és a Vodafone Alapítvány segítségével az országban egyre több gyermekonkológiai szakosztályra jut el, és hoz önfeledt pillanatokat a beteg gyerekek számára. A program már régóta sikeresen működik három budapesti kórházban, azonban ezt kiszélesítve a Vodafone Alapítvány Digitális Kórházi Angyala a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinikára és a szegedi SZTE Gyermekgyógyászati Klinikára is eljuttatta a virtuális kalandjátékot.

Az OncoVR foglalkozások csökkentik a gyermekek orvosi kezelések során jelentkező szorongásos tüneteit, és hozzájárulnak a betegséggel való pszichés megküzdéshez, ezáltal nagy segítséget nyújtva az említett kórházakban dolgozó pszichológusoknak.

Dr. Erdős Sándor 2017-ben hívta életre az OncoVR-t. Az akkor még csak ötödéves orvostanhallgató a gyermekgyógyászati klinikán végezte kutatásait a virtuális valóság új felhasználási lehetőségeire, fiziológiai és pszichológiai hatásaira vonatkozóan. Sándor mindig is kedvelte a videojátékokat, számítógépeket, így nem volt kérdés, hogy valamilyen módon a digitalizációt is beépíti a kutatásba. Így született meg az OncoVR kalandjáték, amely egy egyedi fejlesztésű virtuálisvalóság-program dedikáltan egészségügyi felhasználásra.

Főszereplője Mendi, a sárkány, aki egy lakatlan szigeten él. Neki segítenek a gyerekek megvédeni a kincseket a szigetre betolakodóktól. A kalandjáték során átélt interaktív feladatok elvonják a gyermekek figyelmét a mindennapi nehézségekről. A hatásosságot mi sem mutatja jobban, mint hogy Dr. Erdős Sándor rövid időn belül három budapesti kórházban – a Heim Pál Gyermekklinikán, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán és a Dél-Pesti Centrumkórház gyermekosztályán – is elkezdte alkalmazni a játékot az ott dolgozó szakorvosokkal és pszichológusokkal szorosan együttműködve.

Az innováció a gyakorlatban is rendkívül sikeresnek bizonyult, így nem volt kérdés, hogy a fiatal orvos más intézményekbe is elviszi a technológiát: a virtuális kalandjátékot immár a Pécsi Gyermekgyógyászati Klinikán és a szegedi SZTE Gyermekgyógyászati Klinikán is alkalmazzák.

„Nagyon büszke és hálás vagyok azért, hogy az OncoVR programot új intézményekbe, ezáltal pedig még több gyermekhez juttathatjuk el a Vodafone Alapítvány segítségével. Úgy gondolom, hogy a jövő a digitális egészségügyé, melynek jó példája a VR technológia szorongáscsökkentő kórházi felhasználása. Nagy öröm számunkra, hogy innovációnkat vidéki kórházakba – így Pécsre és Szegedre – is elvihettük, ugyanakkor nem állunk meg itt. A Vodafone Alapítvánnyal azon dolgozunk, hogy további vidéki intézményekbe juthassunk el, és tehessük könnyebbé a tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek mindennapjait” – összegezte az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala.

„Nagyon érdekes volt a figyelemelterelés mellett, hogy az egyik kislány teljesen döbbenetes módon játszott. Nem lövöldözött a gyógyszerekkel a gonosz lényekre, akik a szigetre érkeznek, hanem megállt és körbenézett. Lenyűgözte, hogy egy teljesen más valóságba került. Az érdekelte, hogy bemehet-e a vízbe. Örömmel mondta, hogy érzi a homokot a lába alatt. Visszahőkölt, amikor lenézett a lába alá egy másik helyen a játékban, ahol látta milyen magasan van.

Ez a kislány erre a 25 percre teljesen ki tudott lépni a kórházi környezetből, ami számunkra egy fontos eredmény volt, számára pedig egy felbecsülhetetlen élmény. Ez a fajta virtualitás nagyon üdítő tud lenni egy ilyen ingerszegény környezetben, hiszen az onkológián be vannak a gyerekek zárva a négy fal közé. Ez a kislány az eszköz segítségével felnézett az égre megkeresni a napot, addig forgatta a fejét a szemüveggel, amíg meg nem találta” – mondta Kanizsai Melinda orvos, a Mosoly Alapítvány zeneterapeutája.

„Az OncoVR azt a célt szolgálja, hogy a gyereknek a játék szereplőin és azok feladatain keresztül képi elképzelése legyen arról a folyamatról, amely a kezelés alatt a testében zajlik”– emelte ki dr. Kovács Dénes szakpszichológus, a Reménysugár Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A két vidéki kórház bevonásával a program immár átlépte a 100 megtartott foglalkozás számát, ezáltal csaknem 50 kórházi ellátásra szoruló gyermek mindennapját tette könnyebbé és segített a szorongás legyőzésében.