Exoskeletonnal végeznek kutatást a pécsi egyetemen

Kapcsolódó cikkek

Exoskeletonnal végeznek kutatást a pécsi egyetemen

Exoskeletonnal végeznek kutatást a pécsi egyetemen

egészség

1 perc

Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó külső testvázakkal végez nemzetközi szintű kutatást a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának és a Biomedical Engineering projektjének a kutatócsoportja.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel közös projekt célja a súlyos gerincsérültek életkörülményeinek javítása, és az exoskeletonok hosszú távú egészségügyi hatásainak a vizsgálata – írta a hvg.hu.

Az egyetem közleménye szerint 2019 eleje óta folyik Pécsett a ReWalk cég két hatodik generációs exoskeletonjának tesztelése.

Az emberi állóképességet, fizikai erőt és mobilitást javító önmozgó külső testvázakat régóta használják már az iparban, és a technológia fejlődésének köszönhetően újabb és újabb területeken is megjelentek az elmúlt évek során.

A pécsi kutatók által egy uniós pályázat révén beszerzett eszközök sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatóak a lépcsőn való fel- és lemenésre is, emellett pedig több órát üzemelnek egy feltöltéssel.