Telemedicina és digitalizáció a szemészetben

Kapcsolódó cikkek

Telemedicina és digitalizáció a szemészetben

Telemedicina és digitalizáció a szemészetben

egészség

3 perc

A látószerv állapotának ellenőrzésére és betegségeinek diagnózisára használt eszközök, eljárások rohamos fejlődésében nagy szerepük van az olyan modern technológiáknak, mint a mesterséges intelligencia (AI), a Dolgok Internete (IoT) és a telemedicina, erre a következtetésre jutottak a Frost & Sullivan kutatói.

A technológiai kutatócégnek a területet elemző „Emerging Technologies Driving Growth Opportunities in Ophthalmic Diagnostic and Monitoring Devices” című, friss tanulmánya azt támasztja alá, hogy a többi között az elöregedő társadalmak és az életmódbeli változások miatt nagyobb arányban előforduló szembetegségek fokozzák az eszközök iránti igényt.

A hagyományos szemészeti diagnosztikai készülékek sokszor még most is ormótlanok, nem hordozhatók, eredményeik analízise hosszú ideig tart. Használatukhoz gyakorlat szükséges, kényelmetlenek a páciens számára, ráadásul gyakran kell miattuk a klinikára vagy a kórházba bemenni, sorolja a nehézségeket Dr. Sneha Maria Mariawilliam vezető elemző.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a feljövőben lévő eljárások segítik a szemorvosokat az eltérések jobb megértésében és a gyors diagnosztikai döntésekben.

Például azzal, hogy növelik a páciensek együttműködési hajlandóságát, és könnyebben hozzáférhetővé teszik a vizsgálatokat, jobb gyógyulási esélyeket is teremtenek. A digitális megoldások révén a látásdiagnosztikával foglalkozó cégek jobb portfólióval állhatnak elő és talpon maradhatnak a növekvő piaci versenyben.

Ahogy a jövőben egyre kevésbé lesz elég szakember, és ezzel párhuzamosan nő a szembetegségekkel és eltérésekkel hozzájuk fordulók száma, úgy lesz egyre nagyobb a kereslet a hatékony diagnosztikai és ellenőrző eszközökre. 

Ehhez az is hozzájárul, hogy megnő az igény az eltérések minél korábbi felismerésére és az időben elkezdett kezelésekre. A tanulmány többet is felsorol a várható növekedési utak közül. 

Az AI technológiai szolgáltatókkal társulva, növelhető a diagnózis hatékonysága és pontossága, így az orvosok is könnyebben megbirkóznak az emelkedő betegszámmal.

Az újfajta, megbízható kézi készülékek, jobb minőségű képpel és további digitális megoldásokkal felszerelve, lehetőséget teremtenek arra, hogy a fejlődő országok távolabbi területein élők is könnyebben jussanak szemészeti ellátáshoz.

Az egyes kóros állapotok progressziójának és a terápia hatékonyságának folyamatos követése javíthatja a betegség kimenetelét, így érdemes a látószervi eltérések otthoni monitorozására alkalmas eszközökbe is befektetni.

A növekedéshez hozzájárulnak a területen megvalósuló stratégiai partnerségek, cégösszeolvadások és felvásárlások is.

A digitális egészségügyben tevékenykedő, telemedicina-megoldásokat alkalmazó vállalatok földrajzi terjeszkedése jelentős az alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ahol nagy az igény a távoli egészségügyi konzultációkra

Az érintésmentes szemészeti diagnosztikai és ellenőrzési technológiák iránti keresletet a Covid-19 járvány is gerjeszti, tette hozzá dr. Mariawilliam. Emiatt a kutatók az otthoni monitorozó és a kézi eszközök forgalmának nagymértékű növekedésére számítanak. 

A jelenlegi helyzetben az egészségügyi szolgáltatók új üzleti modellekre állnak át és a szemészeti ellátásban a digitális készülékek és platformok számítanak a legkeresettebb megoldásnak, tette hozzá az elemző.

Forrás: