Szuperlátást ígér a jövő kontaktlencséje

Kapcsolódó cikkek

Szuperlátást ígér a jövő kontaktlencséje

Szuperlátást ígér a jövő kontaktlencséje

még több IoT

1 perc

A technológia fókuszában a látás is egyre jobban megjelenik. Legalábbis ezt mutatja a heads-up display (HUD), azaz a szem elé vetített kijelzők vagy a különféle intelligens szemüvegek előretörése. Akkor miért pont a kontaktlencse maradna ki a sorból?

A Mojo Vision startup egy olyan nagy felbontású kijelzőt megjelenítő lencse kifejlesztésén dolgozik, melynek prototípusát az idei CES fogyasztói szórakoztató-elektronikai kiállításon mutatták be. A kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló fejlesztés – a különféle technológiák kombinációjának köszönhetően – részletes információkat szolgáltat majd viselőjének annak környezetéről.

A zöld, monokróm képernyőjű prototípust egyelőre egy nagyméretű akkumulátorhoz és külső processzorhoz kell csatlakoztatni. A tervek szerint a végső termék egy vezeték nélküli, 14.000 pixeles kijelzőjű darab lesz, ami kép- és mozgásérzékelő szenzort is tartalmaz majd. A 14 ezer pixel egyetlen hüvelyken férne el. A forgalomba hozatalhoz ugyanakkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal (FDA) engedélyére is szükség lesz majd.

A fejlesztőcég állítása szerint a speciális kontaktlencse segíthet majd a látási problémákkal, például makuladegenerációval küzdőknek, akik így kinagyítva vagy – rossz fényviszonyok között, esetleg a sötétben – kiemelve láthatják az egyes tárgyakat. A lencse továbbá képes lesz kiszámítani és megjeleníteni a távolságot, a sebességet és egyéb adatokat kerékpározás közben vagy az utazás során. Mindehhez a mesterséges intelligenciát fogja igénybe venni.

A startup eddig több mint 100 millió dolláros támogatást gyűjtött össze a  fejlesztéshez, ami egyelőre még nagyon korai szakaszban van. Korábban – konkrétan már 2011-ben is – volt példa hasonló innovációkra, piacra azonban még egyetlen kész fejlesztés sem került. Úgyhogy egyelőre inkább csak vízióról beszélhetünk, addig pedig maradnak a kijelzők.

Forrás: