Készüljön fel, elárasztják az okoseszközök a világot!

Készüljön fel, elárasztják az okoseszközök a világot!

Készüljön fel, elárasztják az okoseszközök a világot!

IoT Podcast

25 perc

A Gartner elemzése szerint 2015 végére 4,9 milliárd eszköz csatlakozik az internetre, és ez még csak a kezdet.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az infokommunikációs és technológiai kutatásokkal foglalkozó cég arra számít, hogy 2020-ra becslések szerint 25 milliárd okos – connected – eszköz lesz. Ebből Magyarországra GDP-arányosan 50 millió darab juthat. Elemzésük szerint pusztán a tavalyi évben 650 millió új eszköz jelent meg világszerte az interneten, 2015 végére pedig ez a szám akár meg is duplázódhat – összegezte Papp László, a Gartner magyarországi képviseletének vezetője.

Az M2M, vagyis a gépek közötti kommunikáció térhódítása nagyjából 10 évvel ezelőtt kezdődött meg az első vonalkódolvasók megjelenésével. Az eszközök még igen kezdetleges technológiával voltak ellátva, ezt követően azonban egyre kifinomultabb, okosabb adatforrások kerültek a piacra. Bár a készülékek eleinte csupán zárt rendszeren belül csatlakoztak egymáshoz, a későbbiekben – köszönhetően az IoT (Internet of Things) kialakításának – a berendezések már vezeték nélküli kommunikációs technológiák segítségével kapcsolódnak a világhálóra.

Miután 2020-ra az eszközökbe szerelhető szenzorok ára drasztikusan, akár 1 dollár alá csökken, így minden új készüléket ellátnak majd érzékelőkkel, vagyis az M2M gyakorlatilag beleolvad a Dolgok Internetébe.

Papp László a Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában elmondta: az innováció motorja manapság egyértelműen az autóipar és a szállítmányozás, egyre több jármű kapcsolódik az internethez és rendelkezik SIM kártyával.

A másik húzóágazat az egészségügy lehet, ahogy az orvosok felismerik a betegek távoli felügyeletének és kezelésének előnyeit. Az új technológiák előretörésének az intelligens otthonok megjelenése is lökést ad, hiszen a lakók okostelefonjuk segítségével irányíthatják készülékeiket, ami a kényelmi funkciók mellett biztonságtechnikai szempontból is fontos előrelépés.

Hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!