Meskó Bertalan: az M2M cunamiként közelít az egészségügy felé

Meskó Bertalan: az M2M cunamiként közelít az egészségügy felé

Meskó Bertalan: az M2M cunamiként közelít az egészségügy felé

IoT Podcast

19 perc

Az M2M-megoldások megjelenése által keltett technológiai hullám cunamiként közelít az orvostudomány felé. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató szerint a lehetőségek tárháza szinte végtelen, a fejlesztéseknek csak a képzelet szabhat határt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A gépek közötti kommunikációra épülő korszerű eszközök például lehetővé teszik a távgyógyítást, minden eddiginél részletesebb adatokkal szolgálnak a betegek egészségi állapotáról, emellett segítenek a helyes táplálkozási és sportolási szokások kialakításában. A szakértő ugyanakkor a Gazdasági Rádió M2M Zóna című műsorában azt is kiemelte, hogy a digitális világra történő átállás mind a döntéshozók, mind az orvosok és betegek részéről alapos felkészülést igényel.

Meskó Bertalan hatéves korában döntötte el, hogy életét genetikusként az orvostudománynak szenteli. A modern technológiák iránti érdeklődése miatt a munkáját ötvözte a legújabb trendek és eszközök felmérésével, így létrehozva egy új szakmát, az orvosi jövőkutatást. A szakértő globális célja, hogy végleg lerombolja az orvoslás elefántcsonttornyát és partneri kapcsolat kialakításával egy szintre hozza az orvosokat és a pácienseket. A genetikus emellett az egészséges életmód fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet. Mint mondta, az M2M-alapú megoldások révén az utóbbi két-három évben már mindenki olyan információk birtokába juthat az egészségi állapotáról, amelyekre korábban esélye sem volt.

Szerinte a motiváltság miatt a betegek értelemszerűen hamarabb „haraphatnak rá” az új megoldásokra. Ha ugyanis valaki már otthon is felmérheti egészségi állapotát, onnantól kezdve nem fog egyetlen vizsgálat miatt elmenni a rendelőbe. Az orvosok részéről azonban még komoly ellenállás tapasztalható. Meskó Bertalan elmondta, hogy az utóbbi években sok küzdelmet lefolytatott már, de nem volt olyan szakember, aki ne ismerte volna fel, hogy néhány digitális trükk mennyire megkönnyítheti a mindennapi munkát. Az orvosok hozzáállását át lehet formálni, ehhez azonban látniuk kell, hogy milyen kézzel fogható, gyakorlati előnyökhöz jutnak a modern technológiák révén – foglalta össze. 

Kíváncsi rá, hogy miként látja a jövőkutató az egészségügy kilátásait, és milyen izgalmas fejlesztésekre érdemes figyelni? Hallgassa meg az M2M Zóna műsorát! A riporter Tóth Linda.