A bálnakutatókat is segítik a drónok

A bálnakutatókat is segítik a drónok

A bálnakutatókat is segítik a drónok

közszolgáltatás

5 perc

Ritka fehér bálnaborjút filmeztek le egy drón segítségével Ausztráliában.

A szabadon élő déli simabálnát a megzavarása nélkül sikerült megfigyelni – mondta Fredrik Christiansen, a perth-i Murdoch Egyetem munkatársa.

A júliusban és augusztusban készült felvételeken a fiatal állat anyjával látható Perth-től délre, Augusta partjainak közelében.

A déli simabálnák nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, bár populációjukat az ausztrál vizekben csupán háromezer példányra becsülik. Számukat az elmúlt években elsősorban a bálnavadászat tizedelte meg.

A fehér bálnabébi igen ritka, az állatoknak csak öt százaléka születik ezzel a színnel, majd első életéveik során beszürkülnek.

Az alábbi videón 1:43-tól látható a különleges színű bálnabébi.

A felvételeket készítő drónok egy átfogó kutatási projekt részét képezik. Lars Bejder kutató szerint egyelőre viszonylag kevés információ van a bálnák mozgásáról, életteréről és szaporodásáról. Ezek azonban szükségesek az állatok védelméhez, a jövőben ugyanis sok, a bálnák életterét képező régió válhat turisztikailag fontos, így hajóközlekedés szempontjából is forgalmas területté – összegezte az MTI beszámolója alapján a Trend FM.

Drónok mellett a kutatók apró jeladókat is alkalmaznak, amelyeket tapadókorongokkal erősítenek az állatokra. Ezek 24 órán át maradnak a bálnákon, eközben mérik merülési mélységüket, mozgásukat és felveszik a hangjukat is.