Így lehetne megspórolni Budapest éves ivóvízmennyiségét

Kapcsolódó cikkek

Így lehetne megspórolni Budapest éves ivóvízmennyiségét

Így lehetne megspórolni Budapest éves ivóvízmennyiségét

IoT Podcast

3 perc

A sokszor hatalmas károkkal járó csőtöréseket előzné meg a Vodafone Digitális Díjat elnyert HydroBot. A víz alatti önműködő robot segítségével a vezetékhálózatokon található repedéseket időben ki tudnák szűrni a szakemberek. A smart water okosmegoldások – amelyek Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek – a nem számlázott vízmennyiség csökkentésében is fontos szerephez juthatnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Vodafone Digitális Díj Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriájában olyan innovatív megoldásokat díjazott a Vodafone Alapítvány, amelyek segítenek megóvni a bolygónkat az utókor számára, és környezetünk védelmét szolgáló cselekvésre ösztönzik a társadalom minél nagyobb részét.

2021-ben a kategória győztese a HydroBot lett. Az önműködő robot képes a tározók, csövek és vezetékek állapotának felmérésére, segítségével ellenőrizni lehet az ivóvízhálózatot, és fel lehet térképezni a repedéseket, tömítetlenségeket. Az elváltozások időben történő felfedezésével pedig jelentős vízmennyiség spórolható meg.

„Úgy tervezzük, hogy első körben a 110-150 milliméter átmérőjű csövekben lehet majd használni a robotot. Természetesen később fogunk még átalakításokat végezni, hogy ennél nagyobb vagy kisebb átmérőjű rendszerekben is megoldható legyen a belső vizsgálat. Az eszközünk hossza 15-20 centiméter, működés közben a cső falához feszül, és elektromos kerekekkel gurul előre, így képes a vezeték nélküli monitorozásra” – mondta a Trend FM műsorában a HydroBot ügyvezetője.

A mesterséges intelligenciát is munkára fognák

Tóth Bence hozzátette, hogy a szerkezet elején és végén is van egy-egy kamera, amelyek folyamatosan veszik a csőhálózat állapotát, emellett pedig képeket is készítenek. Most még szakértők bevonásával ők nézik át a felvételeket, és ezután állapítják meg a hibák pontos helyét.

A későbbiekben az is céljuk, hogy egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus vizsgálja a felvételeket, és detektálja az eltéréseket. Például a tipikus elváltozások közé tartozik öntött vas esetén az oxidálódás, vagy a kifejezetten problémásnak számító azbesztcement csövek esetében a kisebb hosszanti hajszálrepedések.

„Nekünk ilyen nagyon apró, de később akár súlyos problémákat okozó hibákat kell észrevennünk és lokalizálnunk. Jelenleg nagyon intenzív fejlesztési szakaszban járunk, amit szeptemberben kezdtük el, és várhatóan december végén fogjuk befejezni. Négyen vagyunk a csapatban, ebből ketten foglalkoznak a szoftver- és a hardverfejlesztéssel. Mostanáig körülbelül a negyede készült el az eszköznek, és amennyiben a terveink szerint tudunk haladni, akkor december végén, január elején már el tudjuk kezdeni az első demóvizsgálatokat a leendő partnereinknél” – foglalta össze az ügyvezető.

100-ból 99-ig meg sem állnak

A komoly kihívások közé tartozik az önműködő szerkezet vízhatlanítása, de az is, hogy olyan mechanikája legyen, amellyel 100-ból legalább 99-szer sikeresen végig tud menni a trükkös, mindenfelé elágazó csőrendszerekben. A tesztelésre természetesen a legjobb opció a vízi közművek hálózata lenne, de ennek nagyon szigorú feltételei vannak, amelynek a többi között technológiailag és higiéniai szempontból is meg kell felelni.

„Van, amikor a különböző módosítások miatt akár óráként kell tesztelnünk az eszközt, ami szintén nem lenne megoldható egy élesben működő rendszerben. Éppen ezért építeni fogunk magunknak erre a célra egy saját miniatűr hálózatot. Ez tartalmazni fogja az összes olyan kisebb gikszert, amelyet a robotnak ki kell tudnia kerülnie és meg kell oldania” – tette hozzá Tóth Bence.

A hálózati veszteséget szeretnék lefaragni

Magyarországon a nem számlázott víz mennyisége a teljes fogyasztás akár 30 százalékát is kiteheti. Ez többféle tételből tevődik össze, része a technológiai tisztítás, de az illegális rácsatlakozás is.

„Komoly probléma a hálózati veszteség is, ami az említett 30%-nak a körülbelül 22-23%-át jelenti. Ezt sem lehet lenullázni, mivel jelenleg nem létezik olyan technológia, de mérsékelni lehetne a károkat az olyan smart water fejlesztések bevetésével, mint a HydroBot. A hatalmas nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy a hálózati veszteségek csökkentésével akkora mennyiséget is meg lehetne spórolni, ami egy Budapest méretű városnak az éves ivóvízfogyasztása” – emelte ki az ötletgazda.

További részletekért és érdekességekért hallgassa meg az IoT Zóna műsorát!